Testament of Youth

Testament of Youth
Premiär 17 april 2015

Ett hedervärt och poängrikt antikrigspatos hittas i förgrunden av denna verklighetsbaserade berättelse om kärlek, vänskap och sorg under första världskriget. Testament of Youth är baserad på Vera Brittains populära och storsäljande memoar med samma namn, en av de mest genomslagskraftiga böckerna om ”den förlorade generationen”. Filmen förgylls av att den, förutom krigs hemskheter och huvudpersonernas specifika relationer och situationer, lyckas väva in andra ämnen som är viktiga då och nu, till exempel feminism. Filmens diskuterar intressant ojämlikheten i samhället genom att visa Veras svårigheter att övertala sin far att, som kvinna, få gå på universitet som sin bror och visar på hur kvinnor inte tilläts ta examen vid Oxford (det blev möjligt först 1920). Regissören James Kent har tidigare endast jobbat med TV, här gör han en habil insats även om manus (signerat Juliette Towhidi) och skådespeleri skiner starkare än regi. Kostymer och miljöer är genomtänkta och ger en bra tidskänsla. Filmen är inte rädd för att visa den död och den blodighet som tillhör krigs konsekvenser när det behövs, något som blir en intressant kontrast till filmens väldigt brittiska landskaps- och universitetsmiljöer. Att filmen väljer att inte inkorporera några krigsscener är smart med tanke på filmens avståndstagande från idén om hjältar och skurkar, här är alla människor. Oavsett sida så är de som strider i kriget fångade i en ond cirkel där unga människors liv offras i nationens namn. Svenska Alicia Vikander är bra i huvudrollen och resten av skådespelarensemblen är fylld av duktiga skådespelare, till exempel Hayley Atwell, Taron Egerton, Emily Watson, Dominic West och Miranda Richardson, som gör ett finfint jobb. När Testament of Youth tonar ut så sitter jag med tårar på kinderna samtidigt som jag ler för att jag har fått en berörande och vacker filmupplevelse.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...