Run All Night

Run All Night
Premiär 17 april 2015

Run All Night väver ett spännande nät av skuld, blodsband och hämnd när den berättar om en ödesmättad natt i en avdankad och alkoholiserad lönnmördares liv. Filmens inblick i rollfigurernas tankevärld ger oss en intressant bild av situationer som vi, förhoppningsvis, aldrig kommer att finna oss i. Vissa händelseförvecklingar känns otroliga, behändigt för att föra story och plot framåt men beklämmande för manusets trovärdighet. Liam Neeson ger huvudrollen den tyngd och det djup som behövs för att man ska vilja engagera sig i rollfigurens kanske sista chans till någon sorts upprättelse. Efter olyckliga omständigheter så är hans boss ute efter hans liv, men inte före han har dödat sonen som inte vill ha någon kontakt med honom sedan flera år tillbaka. Relationerna mellan Neesons lönnmördare, bossen och sonen (de sistnämnda bra porträtterade av Ed Harris och Joel Kinnaman) är intressant invecklade och förgyller filmen med en komplexitet som fattas i många liknande filmer. Regissören Jaume Collet-Serra, som samarbetat lyckosamt med Neeson tidigare i Unknown och Non-Stop (två filmer som uppvisar Neesons fördelar mycket bättre än de värdelösa men populära Taken-filmerna), står för en funktionell och stundvis stilistiskt sprakande regi. Run All Night dras ned något av en klichéartad lönnmördare-antagonist (spelad av Common), som inte behövs för annat än att fylla ut speltiden, och tidigare nämnda lata tendenser i manuset men är som helhet en pulshöjande thriller med intelligenta komponenter.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...