The Gunman

The Gunman
Premiär 10 april 2015

Sean Penn är riktigt bra i en thriller som blandar psykologisk spänning, explosiv action och spetsad kritik av hur pengar går före människor i en kapitalistisk värld. Regissören Pierre Morel har inte direkt övertygat mig med sina tidigare filmer Banlieue 13 (som remakades till Brick Mansions i USA), Taken och From Paris with Love men här lyckas han hitta något som inte bara understryker hans talang för att fånga täta jakt- och slagsmålsscener på film. Det märks att det är vad han är bäst på, och mest intresserad av, men manuset, av Sean Penn, Don MacPherson och Pete Best (baserat på Jean-Patrick Manchettes roman The Prone Gunman), är tillräckligt bra för att ge filmen ett djup som inte har funnits i Morels tidigare filmer. Sean Penns skådespeleri gör att man verkligen engageras i titelrollfigurens öde och bryr sig om denne även när det verkar som att filmen mest längtar efter nästa actionscen. Tyvärr så slösas resten av den imponerade skådespelarensemblen, bestående av bland andra Javier Bardem, Idris Elba och Ray Winstone, bort på outvecklade rollfigurer som aldrig får utrymme att utvecklas till något annat än statister för att föra storyn framåt. Ett tidshopp på 8 år i början av filmen fungerar inte helt tillfredsställande, så som rollfigurerna beter sig så verkar det snarare ha passerat 8 veckor, och det är lätt att gissa vilken som är filmens skurk. Dessa brister hindrar dock inte The Gunman från att vara spännande, både som helhet och i enskilda scener.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...