Insurgent

Insurgent
Premiär 20 mars 2015 / SF Bio

Att få till mellanfilmen i en trilogi är inte alltid det lättaste. I den första så introduceras rollfigurer och handling och allt känns nytt och i den tredje så har man berättelsens upplösning att luta sig tillbaka på men i den andra filmen så måste man koncentrera sig på att fortsätta berättelsen utan att avslöja för mycket och samtidigt hålla intresset uppe hos publiken. Insurgent är ingen The Empire Strikes Back men är en funktionell som filmserie-byggsten.

Det är svårt att komma från känslan av att Divergent-serien, när det talas om Young Adult-genren, alltid kommer få finna sig i att stå i skuggan av den intressantare Hunger Games-serien. Filmen handlingstrådar om ett framtida dystopiskt/utopiskt, beroende på hur man ser det, samhälle diskuterar konformitet och utanförskap på sätt som är milt intressanta utan att det någonsin bränner till på allvar.

Berättelsen ger intressanta möjligheter att analysera maktstrukturer i dystopiska samhällen men manuset utnyttjar aldrig dessa till fullo. Filmens två inledande akter balanserar ängsligt mellan expositionsscener, romantik och action utan att lyckas övertyga på något håll, den avslutande tredje akten är mer fokuserad och filmen blir plötsligt mer underhållande. Filmens sista scener är höjdpunkter som lyckas med att hålla intresset uppe för filmserien, det är svårt att se att någon som tagit sig tid att se de två första filmerna inte kommer att stanna kvar för trilogins avslutning (som tyvärr, i linje med tidens trend, har delats upp på två filmer).

Shailene Woodley gör ett bra jobb som huvudprotagonisten Tris och Kate Winslet är en formidabel antagonist till både henne och för filmserien nya Naomi Watts. Kvinnorna regerar men när det gäller männen så är det värre, Miles Teller är bra på att konfundera i rollen som den ambivalente Peter medan Jai Coutney, Theo James och Ansel Elgort gör bleka porträtt av generiska rollfigurer.

Insurgent tillfredsställer fans och håller resten av publiken tillräckligt engagerade, filmen kommer aldrig att skriva in sig på topp 10-listor för dystopiska sci fi-filmer men är två timmars godtagbar YA-underhållning.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...