Leviatan

Leviatan
Premiär 13 mars 2015 / SF Bio, Spegeln, Kino, Panora m.fl.

Leviatan är ett sjöodjur från gamla testamentet och har blivit synonymt med vidunderliga sjömonster. I några av filmens vackraste bilder, varav det finns väldigt många, får vi se valskelett och den lilla människan i kontrast till det stora havet. Filmens filosoferande om det gamla testamentet, där huvudpersonen blir en modern motsvarighet till Job, är intressant och djuplodande utan att bli mässande. Det är en nattsvart och vodkaindränkt berättelse som vi får följa när Leviatan berättar om livet i en rysk kustby där stadens borgmästare har bestämt sig för att han vill ha en bit land som tillhör Kolja och hans familj. Kolja kämpar med näbbar och klor för att förhindra tvångsförsäljningen men räcker det verkligen för att rå på den korrumperade stadsledningen? Leviatans kritik mot dagens korrumperade Ryssland, där Putin hänger på väggen som inspiration för småstadsförtryckarna medan foton av gamla ledare tas ut för att användas som måltavlor, och den oheliga alliansen mellan kyrka och stat/kommunfullmäktige är fantastiskt fängslande. ”There’s something rotten in the state of Russia” skulle man kunna sammanfatta filmen med även om det är att förenkla en väldigt mångbottnad film, med många uppseendeväckande ämnestrådar och händelseförvecklingar, som inte lämnar någon som ser den oberörd.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...