Felicia

My life my lesson
Premiär 13 mars 2015

Om man inte känner ilska när man ser denna känslosamma dokumentär om sjuttonåriga Felicia och hennes familj så undrar jag om man har något hjärta. Men också hopp, hopp om att Felicia och hennes småsyskon ska lyckas att ta sig ur den situation de är i.

Det är modigt att våga blotta sig själv på det vis som Felicia gör. Att se henne kämpa mot depression, ta hand om sina tre småsyskon (tillsammans med sin mamma, som är när vi träffar henne i filmen är drogfri efter missbruk), försöka behålla hoppet om att hennes (styv)pappa ska ändra sig och samtidigt vara en ”vanlig” tjej, som vill ha kul och hålla fast vid drömmar om framtiden, är både hjärtskärande och inspirerande.

Pappan, som är med i en scen som är väldigt svår att se på utan att koka av ilska, hotar att döda mamman och misshandlar sin familj psykiskt, att Felicia och resten av barnen har svårt att släppa honom är förståeligt även om det är lätt för oss utomstående att se hur skadligt hans beteende är. Filmens klippning är välavvägd och ger en djuplodande bild av problematiken som filmen diskuterar samtidigt som den låter publiken lära känna huvudpersonerna som mångfacetterade människor.

Filmens regissör Åsa Ekman är osynlig, som en fluga på väggen, på ett för filmen perfekt passande sätt. Filmen berättar intressant om Felicias specifika situation samtidigt som den intressant tar tag i den väldigt allmängiltiga diskussionen om hur våld i hemmet skadar barn i nuet och riskerar deras framtid, om de inte är tillräckligt starka eller får tillräckligt med hjälp för att bryta den onda cirkeln istället för att köra ett nytt varv. När man ser filmens avslutande sekvens, där Felicia vittnar mot sin pappa, så tänds ett hopp att det, för Felica, är starten för att göra sig fri från dåtiden.

My life my lesson är en film som är djupt personlig samtidigt som den diskuterar tematik som alla som lever i vårt samhälle bör intressera sig för. Detta är en film som kan hjälpa många människor, ett tips är att visa den på landets skolor med efterföljande diskussion.

Info om filmen och info om var och när ni kan se den på bio hittar ni på filmens hemsida.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...