Dardel lek

Nils Dardel och den moderna tiden / Moderna Museet Malmö
21 februari 2015 – 6 september 2014

Moderna Malmös Nils Dardel-utställning är full av intressanta verk som visar både den sida av Dardels konstnärskap som han är mest känd för, den som främst representeras genom Den döende dandyn, och hans kopplingar till tiden, präglad av moderniteten, som han levde och verkade i. Förutom en massa fina målningar så innehåller utställningen också lite annat smått och gott, som t.ex. spegeln som avbildas i Den döende dandyn (som ni kan se mig ”leka” med ovan). Här är fem av mina favoriter bland verken som går att beskåda i Turbinhallen.

Dardel Expperspektiv

Transsibiriska expressen (1918)
Lek med perspektiv som påminner om filmsekvens från samtidigt episk och experimentell krigsfilm frän östligare breddgrader. Lager av detaljer ihopsatta på sätt som gör att man sjunker in i tavlan och nästan rör sig med den.

Dardel Dandyn

Den döende dandyn (1918)
Mannen i den gröna sammetskostymen figurerade ofta i Dardels målningar och var en representation av honom själv. Som avslutningsbilden i en film där Neil Patrick Harris spelar en rollfigur som är lika delar Dardel och Dorian Gray.

Dardel kritiker

Bödeln eller Svenska balettens triumf (1920)
Dardel goes gore. Av med huvuden på elaka kritikerna och mata dem till grisarna. En elegant skoningslös målning som skulle kunna ligga till grund för en Tarantino- eller bröderna Coen-film.

Dardel Shooter

Crime passionnel (1921)
Blod och ond bråd död i kärleksdrama, som en scen från en film samregisserad av Baz Luhrman, Rainer Werner Fassbinder och John Waters.

Dardel Ekman

Dödens domestiker – À ta santé, Nils (ca 1933)
Dardel skålar med döden i en tavla med svart humor, han påminner mig om den fantastiska skådespelaren och regissören Hasse Ekman (kanske är blomman han bär en hyacint som han har fått av en flicka?).

Alla fotona är tagna av mig. Fotona på målningarna är beskärda av mig och visar inte alltid hela målningarna.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...