THE DROP

The Drop
Premiär 20 februari 2015 / SF Bio, Spegeln Malmö, Kino Lund m.fl.

Dennis Lehane har skrivit flera romaner som har blivit utmärkta filmer (Mystic River, Gone Baby Gone, Shutter Island) men detta är första gången han skriver manus för en långfilm. The Drop är baserad på hans novell Animal Rescue, i arbetet med manuset förlängde han också berättelsen till en roman med samma namn som filmen, och handlar om Bob, en bartender vars liv tar en vändning när han hittar och räddar en hund. Baren han jobbar på spelar en liten roll i en stor och organiserad kriminell verksamhet och får både skurkbossens och polisens ögon på sig när den blir rånad.

Storyn är ganska tunn och inte särskilt engagerande, med en rad rätt tråkigt stereotypa skurkar, men filmen räddas av en mörk stämning och rollfigurer med intressanta kopplingar till varandra. Regissören Michaël R. Roskam, som gör engelskspråkig debut efter att i Belgien ha skapat intressanta och sevärda verk (t.ex. kortfilmen Carlo och den Oscarsnominerade Bullhead) levererar en atmosfär som är fängslande och passar Lehanes prosa perfekt.

En av filmens största fördelar är att den har samlat en helt fantastisk skådespelarensemble för att blåsa liv i sina rollfigurer. Tom Hardy, i huvudrollen som Bob, bevisar återigen att han är en av vår tids intressantaste skådespelare. Han sparras bra av Noomi Rapace, Michael Schoenaerts (som presenterade sig för en större publik i Roskams Bullhead där han, precis som i Rust and Bone, är riktigt bra) och James Gandolfini (i vad som tyvärr blev hans sista roll innan han oväntat plötsligt gick bort). Tillsammans kommunicerar de en dynamisk intensitet som gör att man gärna bortser från bristerna i manuset.

The Drop kommer inte att kommas ihåg, trots idel gedigna insatser, som någon av de inblandades bästa filmer men är 106 minuter av sevärd underhållning för alla som gillar kriminaldramer som sätter rollfigurer och relationer i centrum.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...