Ceremonin

Ceremonin
Premiär 13 februari 2015 / Spegeln Malmö, Kino Lund m.fl.

Sadomasochism och Catherine Robbe-Grillet är fascinerande saker att utforska på film men denna dokumentär, med talking heads-intervjuer och för filmen iscensatta representationer av SM-ceremonier, lyckas aldrig utforska ämnena på djupet.

För att vara en film som vill utforska sexuella situationer så känns filmen väldigt pryd. Vissa av intervjuerna börjar intressant men utmynnar i en onyanserad och intetsägande hyllning, till Catherine Robbe-Grillets person och erotiska kreativitet, som inte förmedlar mycket mer än att hon dyrkas hängivet av sina följare. Allra intressantast blir det när huvudpersonen själv berättar om sin dåtid och äktenskapet med den nu avlidne författaren och regissören Alain Robbe-Grillet.

Jag kan rekommendera alla att ta sig an Alains verk, kolla t.ex. in den fullständigt fantastiska Trans-Europ-Express, men tycker att det är synd att han blir det intressantaste i en film som ska handla om Catherine och hennes kreativitet. För att vara en film om ämnen som många skulle kalla ”vågade” så tar filmen inga risker, varken vad det gäller diskussion eller iscensättning. I slutändan så suckar men ”jaha” och sörjer att filmen, trots att den har fin access till sin huvudperson och en värld oftast pågår i det dolda, misslyckas med att kommunicera något intressant eller engagerande.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...