Unga Sophie Bell

Unga Sophie Bell
Premiär 23 januari 2015 / SF Bio, Spegeln Malmö, Kino Lund m.fl.

Amanda Adolfsson, som tidigare gett oss fina kortfilmer som t.ex. Myskväll, långfilmsregidebuterar med en film som bjuder på både snygg yta och meningsfullt djup.

Ungdomens föränderlighet och den ofta snåriga vägen mot vuxenhet står i centrum när vi får följa Sophie och Alice som, trots sina många olikheter, har varit bästa vänner sedan barnsben. När de tar studenten så är det dags att göra viktiga val, ska de som planerat åka tillsammans till Berlin eller kommer de att separeras på grund av Sophies önskning om att plugga i Lund? Efter ett bråk försvinner Alice och Sophie bestämmer sig snart för att försöka förstå vad som hände med den bästa kompis som hon trodde hon visste allt om.

Sophie gör en yttre resa till Berlin och en inre resa mot att hitta en egen identitet bland alla förutfattade meningar om hur någon som hon ska vara och bete sig. Filmen lyckas på vägen behandla komplexa ämnen som vänskapsrelationers föränderlighet, frånvarande föräldrar, borgarklassens inbundenhet och bohemlivets för- och nackdelar. Men ett intressant anslag och en smart iscensättning så nystas filmens centrala mysterium upp samtidigt som vi får se ett mångfacetterat personporträtt av en ung människa.

Felice Jankell visade i Från djupet av mitt hjärta prov på att lovande skådespeleri och här infriar hon det löftet genom att ge oss en riktigt bra insats i titelrollen. Tillsammans med resten av den välsammansatta skådespelarensemblen, där Hedda Stiernstedt och Iggy Malmborg (som också var med i finfina Nånting måste gå sönder) förtjänar att omnämnas extra, så verkligen levandegör hon Adolfssons och Josefin Johanssons träffsäkra manus.

Unga Sophie Bell är full av genomtänkta skildringar av ungdomens höga toppar och djupa dalar som på trovärdiga sätt berättar om både glädje och sorg. Med snygga bilder ihopsatta på flärdfullt sätt så visar filmen upp en känslosam berättelse, som samtidigt är specifik och universell, och vidareutvecklar karriärerna för ett gäng som kommer att förgylla svensk film i många år framöver.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...