American Headache

American Sniper
Premiär 23 januari 2015 / SF Bio

American Sniper slog januarirekord för biljettintäkter i USA och fick en massa Oscars-nomineringar. Det första är förståeligt med tanke på filmens patriotiska och oblyga flaggviftande, det andra är desto mer oförståeligt, åtminstone vad det gäller allt annat än Bradley Coopers insats i huvudrollen.

Detta är biografi-film när genren är som sämst, full av förskönande och vittvättade porträtteringar av personer och skeenden baserade på huvudpersonens förljugna självbiografi. I detta fall är det Chris Kyles, USA:s dödligaste krypskytt, egenberättade historia som får liv genom Jason Halls tunna manus, som mest liknar skissen för ett Call of Duty-spel om det senaste Irak-kriget, och Clint Eastwoods mossiga regi.

Att Chris Kyles status som hjälte är kontroversiell för många utanför patriotiska kretsar bryr sig inte filmen om särskilt mycket, hans skjutande av olika fiender för att ”försvara sitt land och sin familj” behandlas med samma finkänslighet som en mammut hade visat i en Swarowski-affär. Visst finns här lite spår av att vilja ”ha kakan och äta den” genom försiktiga ansatser mot försök att visa och analysera krigs konsekvenser på det mänskliga psyket. Dessa är dock främst ursäkter för att kunna gå all in i nästa actionsekvens där de tuffa och rättfärdiga amerikanerna jagar blodtörstiga terrorister, som är mer filmiskt skurkiga än realistiskt trovärdiga.

Bradley Cooper är tyvärr riktigt bra i huvudrollen och ger filmen mer pondus än den förtjänar. Även Sienna Miller, som hans fru, sätts upp på listan över förbrytare som gör att denna film har kunnat segla upp som en prisvärdig film. Deras fejkade bebis, i en väldigt dålig scen, är däremot något av de fulaste specialeffekterna jag sett i en film som inte är lågbudget, jag satt och fnissade. För det kunde American Sniper få kalkonpriset The Golden Raspberry, den enda utmärkelse jag tycker filmen förtjänar.

Om du är George W. Bush-röstande överdrivet patriotisk amerikansk man som gillar våld, tycker alla icke-amerikaner, speciellt de med arabiskt påbrå, är potentiella terrorister och har ett ”Don’t Mess with Texas”-klistermärke på ditt miljömonster till bil så är American Sniper den perfekta filmen för dig. För alla oss andra så är det bara att beklaga att denna smörja spelar in en massa pengar får så mycket positiv uppmärksamhet.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...