imitation game

The Imitation Game
Premiär 16 januari 2015 / SF Bio m.fl.

En historia som inte fick berättas på flera decennier får nu filmiskt liv på det allra bästa av sätt när The Imitation Game berättar om Alan Turing och hans roll i de allierades seger i andra världskriget.

Det var tack vare Turing, hans maskin (som också varit viktig för utvecklandet av datorer) och hans team som tyskarnas Enigma-kodade meddelanden kunde dechiffreras, något som hade kunnat leda till hjältestatus och berömdhet men inte gjorde det av flera anledningar: t.ex. att ingen visste förrän decennier senare (de ville hemlighålla informationen ifall det skulle bryta ut nya krig) att engelsmännen kunde avkoda tyskarnas kommunikation och att informationen användes strategiskt för att vinna kriget, med konsekvensen att tusentals liv som kunde räddats (vid enskilda incidenter) offrades.

Filmen redogörelse av Turings verk och liv, från ungdom till död, är bra och filmen höjer sig ännu några snäpp genom att låta berättelsen om honom också bli en berättelse om så mycket mer, som t.ex. krigs konsekvenser och maktpersoners möjligheter att leka gud. Att välja, eller tvingas välja, vad som är bäst för ”the greater good” vs. enskilda individer är en intressant röd tråd som löper genom hela filmen. Faktumet att Turing var homosexuell och, tragiskt och fruktansvärt orättvist, fick lida för det använder filmen för att smart kritisera samhällets behandling av homosexuella och andra som inte lever upp till vad den dominerande majoriteten anser vara ”det normala”.

Graham Moores manus, baserat på boken Alan Turing: The Enigma av Andrew Hodges, är riktigt bra och norske regissören Morten Tyldum (Huvudjägarna) kommer att, tack vare den effektiva regin, få många samtal från filmstudios som vill vara med i nästa Oscars-race. I huvudrollen som Turing så visar Benedict Cumberbatch varför ha är närmast universellt älskad och har mer hängivna fans än drottningen i en bikupa har bi som lyder henne, han är helt enkelt lysande. Resten av skådespelarna är också riktigt bra, speciellt Matthew Goode, Keira Knightley och Matthew Strong.

The Imitation Game är en på alla plan smart film som snyggt understryker att man inte behöver vara som normen för att vara värdefull samtidigt som den ger intressanta inblickar i historiska skeenden som är betydande för hur världen ser ut idag. Analys, spänning, utanförskap, vänskap och kärlek blandas i 114 minuter av underhållning som kommer att glädja väldigt stora publiker.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...