Wild

Wild
Premiär 16 januari 2015 / SF Bio m.fl.

Wild tar oss på en lång vandring som ger både den verklighetsbaserade protagonisten Cheryl Strayed och oss i publiken en djuplodande inblick i det mänskliga psyket.

Filmens manus är skrivet av författaren Nick Hornby, baserat på Strayeds självbiografi om hennes 180 mil långa vandring för att bearbeta sorgen över att ha förlorat sin mor för tidigt, till sjukdom, och efterföljande självdestruktivt beteende med beroende av droger och känslolöst sex. Vandringen, och vad och vilka Cheryl stöter på under den, står i fokus men filmen klipper snyggt in flashbacks till hennes tidigare liv, både som barn och vuxen. Resultatet blir en väldigt intressant och informativ helhetsbild av en mångfacetterad person.

Filmens regi, av Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club), är snygg, vi bjuds på en sömlös blandning av bilder och ljud som förmedlar hur Cheryl mår på innovativa sätt. Flashbacks, låtsnuttar och händelser i nutid flätas samman på ”stream of consciousness”-liknande sätt, något som gör att filmen aldrig glider över i att bli så tråkigt beskrivande som många biografi-filmer ofta kan bli. Filmen kan med fördel jämföras med liknande Tracks som var bra men inte hade samma fingertoppskänsla i regin, och därmed inte riktigt nådde de filmiskt intressanta höghöjderna.

Reese Witherspoon har aldrig varit bättre ankrar filmen med sin fantastiska insats i huvudrollen, ett naket och djärvt porträtt av en intressant person. Laura Dern är också väldigt bra, som Cheryls mor, och resten av de mindre rollerna levandegörs på tillfredsställande sätt av en solid skådespelarensemble.

Filmen avslutas perfekt med en scen som framkallar fina tårar som sakta rinner ner medan man under eftertexterna får lyssna på First Aid Kits vackra cover av R.E.M.s ”Walk Unafraid”. Som helhet är Wild en film som, med berättarstrukturell och visuell virtuositet, bjuder på en på alla sätt intressant filmupplevelse.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...