Not jonesing for this

Jönssonligan – Den perfekta stöten
Premiär 16 januari 2015 / SF Bio

En reboot av Jönssonligan? Det tyckte visst någon var en bra idé. Det är det inte, något som alla som ser denna mediokra smörja snabbt blir varse om.

Egentligen vet jag inte om Jönssonligan – Den perfekta stöten ens kan kallas en Jönssonligan-film (huruvida detta är bra eller dåligt låter jag vara osagt) utan vad vi bjuds på är snarare en dålig till medioker heist-film som använder sig av Jönssonligan för att piska upp intresse och biljettintäkter. Lite som att filmskapare och producenter har en plan (pun intended) för att få denna intetsägande berättelse att verka intressantare än den är.

Allt hade varit förlåtet om filmen faktiskt hade varit bra men det är den inte, blandningen av spänning, romans, komedi och action är lika platt som en tecknad looney toon som har blivit träffad av ett städ släppt från toppen av Mount Rushmore (till skillnad fån de tecknade figurerna så förblir filmen platt).

Den nya Charles-Ingvar Jönsson samlar ihop sin jönsiga liga för att hämnas något som händer i inledningen av filmen, allt som sedan händer känns härmande och utan den flärd som hade behövts för att få oss att se denna film som något annat än ett krampaktigt och desperat försök att blåsa liv i den gamla folkliga ligan (som från början var en svenk härmning/remake av de danska filmerna om Olsen-banden). Jag sitter och velar mellan en 1: och en 2:a i betyg men väljer en svag variant av det högre betyget eftersom skådespelarna gör sitt bästa för att tackla det svaga manuset och den håglösa regin. Om det är någon som ska ha lite extra beröm så är det Alexander Karim som verkligen sätter eget avtryck på rollfiguren Vanheden.

Jönssonligan – Den perfekta stöten kanske siktar på den perfekta kuppen men som film lyckas den bara stjäla publikers tålamod, och få dem ännu mer fientligt inställda till forcerade försöka att reboota franchiser som en gång i tiden var omtyckta. Tack, men nej tack.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...