Mommy Dolan

Mommy
Premiär 9 januari 2015 / SF Bio, Spegeln Malmö, Kino Lund m.fl.

Xavier Dolan är en av vår tids mest talangfulla filmskapare. Precis som regissörerna i den Franska Nya Vågen så kombinerar han sin naturliga talang för bildspråk med sin kunskap om populärkultur för att skapa filmer som är fullständigt oemotståndliga. Han skulle kunna göra film om vad som helst och det hade blivit audiovisuellt intressant, att han gör filmer om komplexa ämnen som är viktiga för samtiden gör att man älskar honom ännu mer.

Mommy berättar om hur institutioner ger möjligheter att avsäga sig föräldraskap och sluta kämpa för ungdomar med t.ex. bokstavskombinationer eller aggressionsproblem. Men framförallt berättar filmen om den komplexa vänskapen, med toppar och dalar, mellan tre personer (en mamma, hennes son och deras granne) som har tvingats uppleva stor sorg och försöker lappa ihop, på bra och dåliga sätt, sina liv och relationer och hitta något som kan kallas lycka och frihet.

Dolans regi är, på alla plan, helt fantastisk och man bara sitter och njuter. Han är född 1989 och har redan regisserat fem fantastiska filmer (denna, Jag dödade min mamma, Hjärtslag, Laurence Anyways och Tom at the Farm), något som pekar mot en väldigt ljus framtid. Efter att för första gången, med Tom at the Farm, ha gjort film baserad på förlaga så är han här tillbaka som både skapare och iscensättare av berättelsen vi får följa.

De tre huvudrollerna är perfekt castade och fungerar perfekt i både dialogscener och montage skapade för att visa hur de känner sig som individer eller som grupp. Allra bäst är unge Antoine-Olivier Pilon som sonen, hans uppenbarelse och uttryck har en urkraft som verkligen tar tag i varje åskådare och borrar sig in i minnet för evigt.

Mommy är en hjärtskärande och intelligent film som inte räds att diskutera sina ämnen på provokativa och mångfacetterat intressanta sätt. Dolans självsäkra filmspråk är unikt, excentriskt, organiskt och fullständigt nödvändigt för alla som kallar sig cineaster och/eller filmälskare.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...