Taken 3

Taken 3
Premiär 8 januari 2015 / SF Bio

Taken 3 är den bästa filmen i filmserien om hur Liam Neeson blev übertuff actionhjälte som ibland kan verka mer osårbar än Superman. Men att vara det är lite som att vara den godaste rätten i Gustav Vasa-avsnittet av Historieätarna (för er som inte sett det så var det jävligt äcklig mat och de fick, för första gången, fuska med moderna mackor som mellanmål).

Målet för alla uppföljare är, eller i alla fall bör vara, att höja insatserna och ge publiken en filmupplevelse som är ny utan att förlora det som åskådare gillade med föregångarna. Få filmer lyckas med det, snarare så är de mest intresserade av att snabbt casha in på popularitet, men eftersom insatserna från de två föregångarna var så låga så blir det lätt för Taken 3. Framförallt så får vi här, för första gången i filmserien, en chans att på allvar bry oss om protagonisterna på ett känslomässigt plan.

Filmens första akt (om man inte räknar med den första scenen) koncentrerar sig på familjerelationen mellan de tre huvudprotagonisterna och det är en bra sak, det gör att det som kommer sedan blir mer kännbart. Att filmen vågar göra en oväntad sak med en av protagonisterna, som jag inte vill spoila, är modigt och ger filmen en välbehövlig vitamininjektion. En annan uppiggande ingrediens är Forest Whitakers polis-rollfigur, vars excentriska OCD-intensitet spelar Whitakers styrkor som skådespelare rakt i händerna.

Olivier Mégaton har ett coolt namn (ja, Transformers var rätt coola en gång i tiden, innan Michael Bay för alltid besudlade deras arv) men är inte en särskilt bra regissör. Det är habilt men bara precis, slagsmåls-, biljakts- och skjutsekvenser fungerar utan att skina. Bäst är en scen där en bil backar in i ett hisschakt och vi får ser explosionen från en översiktsvy av byggnaden, en av få gånger då filmen visar något som känns påhittigt.

Alla som gillar de föregående Taken-filmerna kommer att älska denna film, kanske kan den till och med, tack vare det hyfsat lyckade försöket att göra rollfigurerna djupare, skapa några nya fans. Att Liam Neeson är en bättre skådespelare än de flesta av de före detta bodybuildare, kampsportare och wrestlare som brukar ha huvudrollerna i liknande filmer är ett plus.

Taken 3 har många fördelar om man jämför filmen med sina två föregångare eller majoriteten av liknande filmer, men i slutändan så blir det inte många plus kvar när man jämför den med de allra bästa filmerna i genren eller bra film i allmänhet.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...