Årets bästa svenska filmer presenteras här. För att en film ska vara få vara med så måste den ha gått upp på svenska biografer under 2014. Enjoy!

Flugparken

»Flugparken«
Jens Östberg långfilmsdebuterar på övertygande sätt, med en regi som bygger upp en fin spänningsatmosfär och ett manus som aldrig låter dig bli bekväm med dina förväntningar på vad som kommer att hända.

Läs hela recensionen här.

Under Gottsunda

»Under Gottsunda«
Med en rakningssekvens som placerar sig bland årets bästa scener och en iscensättning som för tankarna till Harmony Korine (Gummo, Julien Donkey-Boy) så ger oss långfilmsdebutanten Viktor Johansson en lekfull filmupplevelse. Once Upon a Time in Gottsunda kunde ha varit en alternativ titel för en film som både förundrar och pekar mot intressanta saker i samtiden.

quiet

»The Quiet Roar«
Med underskönt foto, där nästan varje bildruta är som ett konstverk, så får vi följa en 68-årings försök att acceptera sin dödliga sjukdom och ensamheten som sedan länge har varit ett faktum i hennes liv.

Läs hela recensionen här
.
LFO_2

»LFO: The Movie«
Med mål att visa det går att göra storartad film utan överflöd av pengar eller tid, så länge man har innovativa idéer, så startades produktionen av denna fantastiskt finurliga film om en man som kommer på att man kan hypnotisera människor med ljud. Patrik Karlson är ett fynd i huvudrollen och Antonio Tubléns regi är självsäkert egensinnig. Målet uppfyllt!

Om våld

»Om våld«
Frän och träffande kritik av Europas och västvärldens koloniala förtryck är vad vi bjuds på i denna dokumentär. Om våld berättar historier som behöver berättas om och om igen, för att aldrig glömma och för att förstå hur vi människor utnyttjar varandra och sätter makt före medmänsklighet.

All we have is now

»All We Have is Now«
Detta är en film om att gå sin egen väg och att skapa för att man älskar vad man skapar. Detta är en film om att vara ung och om att leva. Detta är en film indie-pop och bandet Vulkano. Detta är en film jag älskar. Allt vi har är nu och just nu är detta något av det bästa du kan se på bio.

Läs hela recensionen här.

Tusen Bitar Afzelius

»Tusen bitar – en film om Björn Afzelius«
Jag satt och grät när pressvisningen var slut. Grät för att Björn Afzelius just hade dött i denna dokumentär om hans liv och verk, grät för kampen för rättvisa som han och de runtomkring honom kämpade och grät för att livet både är fult och fint.

Läs hela recensionen här.

broken heart

»Nånting måste gå sönder«
Nånting måste gå sönder är ett visuellt snyggt verk som berättar om viktiga ämnen på smarta och berörande sätt, helt enkelt en film som borde ses av alla i hela världen.

Läs hela recensionen här.

en duva

»En duva som satt på en gren och funderade på tillvaron«
En duva som satt på en gren och funderade på tillvaron är ett djuplodande filosofiskt verk som både tänker och får människor att tänka, kombinera dessa tankegångar med Roy Anderssons visuella virtuositet och ni har en film som inte får missas av någon som någonsin har funderat på djupare frågor än vilken ost som passar bäst på knäckebrödet.

Läs hela recensionen här.

Turist

»Turist«
Turist cementerar Ruben Östlund som en av Sveriges och världens mest intressanta regissörer. Med en fantastiskt snygg och stilsäker bildkomposition visar han oss en komplex diskussion om ansvar, skuld och relationer mellan människor i den patriarkala struktur som är västvärlden.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...