Not Horrible

Horrible Bosses 2
Premiär 5 december 2014 / SF Bio

Horrible Bosses 2 piskar sin föregångare genom att innehålla mer skratt och en smart och subtil metadiskussion om humor i mainstreamunderhållning.

Mycket av humorn i filmen är frat boy-fjantig, med t.ex. mycket sexskämt, och inte särskilt politiskt korrekt men det fungerar tack vare att filmen själv, på subtila sätt, problematiserar sin humor och, därmed, blir milt subversiv (fans av finfina tv-serien Happy Endings, som arbetar på liknande sätt, förstår kanske bäst vad jag menar). Med andra ord så lyckas filmen med att både ha kvar och äta ”vi får skämta om vad vi vill”-kakan.

För att en sådan här balansakt, mellan ”minsta gemensamma nämnaren”- humor och postmodern-ish ”tungan rätt i mun”-komik, ska fungera så behöver man komiker som är säkra vad det gäller timing och tonfall. Det har Horrible Bosses 2 i form av huvudrollsinnehavarna Jason Bateman, Charlie Day och Jason Sudeikis.

”På birollsinnehavsfronten intet nytt” skulle man säga om Horrible Bosses 2 endast hade, som den första filmen, innehållit väldigt roliga och delvis atypiska insatser från Jennifer Aniston, Jamie Foxx och Kevin Spacey men så är inte fallet. Colin Farrell är borta men istället får vi en härligt överdriven skurkroll från världens bästa Christoph Waltz (avstickare: att han nyss annonserats som ”the big bad” i nästa James Bond-film är fantastiskt kul, hoppas ryktet om att han spelar Ernst Stavro Blofeld är sant).

Horrible Bosses 2 skakar inte om din dina sinnen men om du vill ha en dum komedi som tänker smart så är filmen lika finsittande som Supermans suspensoar.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...