martin_prahl_2 (1)

Martin Prahl har precis släppt sin tredje skiva River Ocean Wide. Vi träffas och talar om flera sidor – både av honom själv och av Malmö – samt om de nya låtarnas politiska budskap. – Jag förstår inte hur hjulet ska kunna fortsätta snurra och snurra, säger Martin Prahl.

Vi träffas på Bageriet på Sankt Knuts torg i Malmö, Prahls favoritfik. Han tar en smakbit av kanelbullen som han har beställt och tuggar belåtet. Den tycks falla honom i smaken. Förvånande då det visar sig att behaga hans smaklökar inte är den enklaste uppgiften. – Jag äter inte smörgåstårta och allt vad den innehåller, inte majonnäs, ägg, fisk eller räkor… Listan verkar kunna göras lång. Möjligen längre än listan på det han faktiskt äter. 67 saker närmare bestämt. Det blev slutsumman när han en gång räknade upp allt han åt för en kompis för att motbevisa sin kräsenhet.

Bageriet vi fikar på ligger söder om kanalen som rinner genom Malmö och delar in staden i två delar. – Jag bodde här i åtta år, bara runt hörnet, säger han och pekar ut genom fönstret. Staden är ganska segregerad och det här är min sida av Malmö. I närheten av bageriet ligger en av Möllevångens alla nattklubbar Babel. På klubbens anslagstavla sitter en affisch uppklistrad. Den porträtterar Martin Prahl spelande på en gitarr, med sitt bruna, rufsiga hår hängande över axlarna. En text talar om att releasefesten för hans nya skiva ska hållas där den 14 november.

Martin Prahl beskriver skivan som ”den förra fast bättre” då han menar att han lärt sig hantverket mer nu. Fast textmässigt skiljer den sig genom att handla mindre om honom själv och mer om politik. – Välfärden har monterats ner. Det Sverige som jag växte upp i har förändrats och jag tror inte att människor är lyckligare idag. Jag ifrågasätter konsumtionssamhället och tanken på tillväxt. Jag förstår inte hur hjulet ska kunna fortsätta snurra och snurra, säger Martin Prahl. Även skivans titel, River Ocean Wide, syftar på just detta. Människor konsumerar och drunknar i all skit de köper på sig. Inspirationen kom då han en gång fick syn på några rader sprejade på en vägg: ”Vi handlar skit som vi inte har råd med för att imponera på människor vi inte känner.”

Martin Prahls tidigare skivor har blivit rosade av både kritiker och fans. – Vår tidigare skiva fick ett litet genombrott i rockkretsar, berättar han. Han skulle själv beskriva sin musik som ”tidlös rockmusik”. – Men en annan benämning för min musik är ”gubbrock”, medger han. Han säger att rock inte är den populäraste musikgenren för tillfället, men att det inte hindrar honom. – Det är min kärlek till rockmusiken som driver mig.

Martin Prahls rufsiga hår hänger löst när han står på rockscenen, men idag är det uppsatt i en stram knut. Han berättar att han kom hit direkt efter jobbet som idrottslärare. – Det känns alltid konstigt att säga att jag är idrottslärare när jag blir intervjuad för min musik. Det är två helt skilda världar, men jag har en fot i båda världarna. Både musik och fotboll har alltid funnits i hans liv då hans mamma är musiklärare och hans pappa är den framgångsrika fotbollstränaren Tom Prahl. Martin Prahl har själv spelat fotboll men idag tar intresset uttryck i en mer passiv form som åskådare. – Jag var inte tillräckligt bra för att helt kunna leva på fotbollen och jag känner mig mer hemma i rockmusiken.

Som fyraåring började Martin Prahl att spela fiol men stråkinstrumentet byttes snart ut mot trummor, gitarr, bas, keyboard och sång. Han minns fortfarande när han som sexåring köpte sin första skiva. – Jag fick välja mellan en skiva av Rick Astley och Bon Jovi. Jag valde Bon Jovi därför att de hade så coola frisyrer,
säger han och ler pojkaktigt.

Idag har han har själv två barn tillsammans med frun Linda och tycker att det är svårt att pussla ihop alla bitar i sitt liv. Passionerad rockmusiker, fotbollsintresserad idrottslärare och dessutom tvåbarnspappa. – Det är stressigt, det går inte ihop. Men man får helt enkel gå in i väggen och sedan komma ut igen på andra sidan.

Julia Sandsten Vikberg


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...