Wedding Chaos

Bröllopskaos / SF Bio
Premiär 17 oktober 2014

Filmer som tar itu med den pest som är främlingsfientligheten som sköljer över stora delar av Europa behövs. Franska Bröllopskaos har intentioner att göra detta men misslyckas totalt genom att själv innehålla rasism och gulla med fördomar. ”Alla är vi lika goda kålsupare (rasister) så varför lägga så stor vikt vid det” blir den unkna slutsatsen som filmerna landar i.

Bröllopskaos är lite som en filmisk motsvarighet till de tröttsamma människor och institutioner som säger ”det är väl inte så farligt”, ”men så har det ju alltid varit” och ”överdriver du inte nu” när någon försöker förändra och ta itu med vidriga saker som rasism, sexism och antihumanistiska högervindar. Filmen påstår sig också vara en komedi men även här misslyckas den totalt, de enda som möjligtvis kluckar med är de som stofilt skrockar att ”det är roligt för att det är så det är” när filmens rollfigurer oblygt blottar sina fula fördomar.

Filmens handling går ut på att en ”fin”, fransk och katolsk far och mor måste ”utstå” att sina döttrar gifter sig med folk från andra bakgrunder än dem själva. Motvilligt, och med mycket bråk och problem, har de accepterat att en arab, en jude och en kines nu är en del av familjen men hur ska det gå nu när den fjärde dottern förlovat sig med en afrikan?

Filmen ger mest och bäst utrymme till berättelsens mest osympatiska rollfigur; pappan som inte förstår att denna ”olycka” har drabbat just honom. Istället för att kritisera honom och den främlingsfientlighet han står för så gör filmen honom, och i förlängningen främlingsfientlighet, till något väldigt naturligt och lite mysigt som måste respekteras på samma sätt som alla andra åsikter.

Visst lär pappan och mamman sig några lektioner på vägen och filmen slutar i en falsk sammansmältning av olika kulturer, som den antagligen ser som upplyftande och förespråkande av förståelse. Men det blir bara äckligt eftersom svaren som rollfigurerna, och i slutändan filmen, kommer fram till är att alla är lika fördomsfulla och att rasism, genom det, inte är ett särskilt stort problem. Att det inte går att skylla någon eller något för rasism , den existerar och det är bara att lära sig att leva med det och skratta. Om alla hade tyckt som Bröllopskaos så hade vi haft en väldigt hemsk värld där ingen hade kämpat för verkliga förbättringar.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...