fault in our stars

Är boken alltid bättre än filmen? Konstprettons Vanillia Hinderoth-Flogin funderar på vad som händer när bok blir till film utifrån den populära Förr eller senare exploderar jag.

Att filmatisera en bok med stark fanskara är ingen enkel uppgift, det finns en hel del sanning bakom ”men boken är så mycket bättre”-snacket. Men vad händer egentligen med boken när den blir till film?

Nyligen filmatiserades den populära ungdomsromanen Förr eller senare exploderar jag. Filmskaparna gör ett hyggligt jobb, från början till slut. Det som har skurits bort från boken har kompenserats med en ständig flört med hardcorefansen i filmen. En stor del av detta flirtande består av filmreplikerna. Extremt långa stycken och många rader kommer direkt från boken, vilket genererar en extrem igenkänningsfaktor för bokfantasterna. Filmen är, kort och gott, en romantisk cancerstory med – spoiler alert – förlösande gråtit slut som känns väldigt Hollywood. Den svårt sjuka Hazel tvingas av sina föräldrar att gå till en stödgrupp för andra ungdomar med cancerdiagnoser. Där träffar hon Augustus Waters, en kille i hennes egen ålder, och tycke uppstår.

Boken, hävdar jag, är däremot något annat. Den är en djupare och mer ingående beskrivning av andra människors lidande och sätt att hantera den. Detta lidande har skalats av i filmen, för att lägga fokus på romansen. Förståeligt men också tråkigt, eftersom det i slutändan blir på bekostnad av karaktärsdjupet hos Hazel och Augustus. Hazel, filmens kvinnliga huvudkaraktär, hävdar jag är den som berövats mest på sin mångsidighet. Att skära bort en så enkel sak som att hon faktiskt hade kompisar och socialt sammanhang innan hon träffar ”Prince Charming” adderar en slags halvsunkig ”pojke räddar flicka ur misär”-vibb som jag tycker missgynnar filmen.

Att filmatisera en bok med stark fanskara är ingen enkel uppgift. Kanske för att boken för alltid är originalet på något sätt, eller för att ord aldrig kan översättas smärtfritt till rörlig bild. Antagligen en kombination. Slutligen vill jag, som inbiten läsare, slå ett slag för boken, som komplement till filmen eller bara för sig själv. Men glöm aldrig den gyllene regeln – boken först!

Vanillia Hinderot-Flogin

Ni kan läsa Konstprettons recension av filmen här.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...