Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy

Marvel och Disney gamblade när de bestämde sig för att göra film av så pass okända superhjältar som Guardians of the Galaxy med regissören James Gunn, som aldrig tidigare gjort en blockbuster-film. Det höga spelet visade sig inbringa en riktig jackpot, både i form av höga betyg från kritiker och stora biljettintäkter från fans som älskar filmen.

Superhjältar i populärkultur har blivit en framgångssaga som ingen kunde drömma om för bara några år sedan. Oavsett om det gäller tv-serier som Agents of S.H.I.E.L.D, filmuniversum som Marvels eller DCs, Marvels nydanande comicsuniversum NOW! eller casino.coms spelautomater-spel med superhjältar så finns de överallt, på underhållande sätt. Vare sig du är barn, ungdom eller vuxen så har de blivit en del av ditt nöjesliv.

Peter Quill/Star-Lord, Gamora, Rocket Raccoon, Groot och Drax visade sig vara den perfekta kombinationen för ett rag tag-gäng med aningar av de första Star Wars-filmernas ikoniska rollfigurer. Filmen är baserad på Marvels serietidningar med samma namn och karaktärerna har funnits, i olika versioner, sedan länge utan att nått samma kändisskap som de andra karaktärerna (som t.ex. Captain America, Iron Man, Hulk m.fl.) som befolkar Marvels cinematiska universum (MCU).

Valet av huvudrollsinnehavare fick många att höja ögonbrynen. Att Chris Pratt, som spelar den plufsige och älskvärda dumbommen Andy i komedi-serien Parks and Recreation, skulle bli en bra superhjälte trodde inte ens filmskaparna, inte förrän de såg honom på auditionen och övertygades om att han snabbt kunde komma i fit form.

Valet av resten av skådespelargänget var inte lika konfunderande även om många undrade hur Pratt, Zoe Zaldana och wrestlaren Dave Bautista (som genast började ta skådespelarlektioner efter att hann fått rollen) skulle skapa ett fungerande gäng. Och hur samspelet med de två helanimerade karaktärerna Rocket och Groot skulle bli? Det visade sig att det blev riktigt bra.

Pratt står ut som Peter och Bradley Coopers röstskådespeleri, som den vapentokige tvättbjörnen Rocket, är väldigt underhållande men i slutändan så är det helheten som fungerar. Att skapa en så här fin kemi mellan rollfigurerna, i väldigt artificiella miljöer skapade i efterhand, är inte lätt, men Guardians of the Galaxy lyckas verkligen. I birollen som the Collector, som är en välkänd figur från Marvels serietidningsuniversum, så hittar vi Benecio del Toro på utmärkt och för filmen passande överspelshumör.

Att filmen, samtidigt som den är väldigt underhållande som enskild film, också lyckas bygga vidare på Marvels cinematiska universum på utmärkta sätt pekar både mot filmskaparnas skicklighet och Marvels järngrepp på sitt filmuniversum. Scenen med den galne superskurken Thanos (spelad av Josh Brolin), som här presenteras på riktigt efter sin sekundkorta cameo i The Avengers, lovar gott för framtida filmer och får alla fanboys och fangirls att drömma om den filmatisering av Infinity Gauntlet som kommer att komma, i en inte allt för avlägsen framtid.

Guardians of the Galaxy är precis ett sådant rymdoperaäventyr som de nya Star Wars-filmerna siktar på att bli. Alla frågetecken som fanns innan filmen släpptes rätas snabbt ut till utropstecken när man ser filmen, det enda som återstår är att njuta och le åt hur detta ifrågasatta projekt resulterade i ett äventyr som är oemotståndligt underhållande.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...