maze runner

The Maze Runner / SF Bio
Premiär 19 september 2014

Ännu en filmatisering av en populär Young Adult-roman suckar ni? Ja, jag förstår er men det finns anledning att ge denna blandning av Cube, Lost och Flugornas herre en chans. Filmens mischmasch av science fiction och tonårsintriger ger en trevlig stunds underhållning som är roligare och mer spännande än de flesta av sina genrekamrater.

En massa unga killar och, så småningom, en tjej vaknar en och en upp i en hiss på väg upp mot en stor innergård som är inhägnad av en labyrint som stängs om nätterna och har monsters som inneboende. En ny labyrintare varje vecka är tempot. Varför de hamnat där vet de inte. Hur de ska ta sig ut, om det ens går, vet de inte. Några minnen från sina tidigare liv har de inte heller. Men de har skapat ett eget litet samhälle som de pysslar om.

Nyanlände Thomas är dock lite sådär coolt rebellig som alla James Deans och Edward Cullens före honom. Han är mer intresserad av att få svar på frågorna om hur de hamnat i detta predikament än att komma överens med det lilla samhällets träiga och mobbiga ledare. Hur ska detta gå och kommer sluttwisten att adekvat sätta scenen för de många uppföljare som kommer att komma om filmen spelar in tillräckligt med pengar vid biljettkassorna? En annan fråga som filmen inte svarar på är om det finns något i manuset som inte är ”stulet” från bättre eller sämre filmer och tv-serier?

Ni kanske tycker jag raljerar? Må så vara, ibland blir franchise-byggandet och härmandet för mycket och man rullar med ögonen åt de unga skådespelarna allt annat än 100-procentiga försök att bevisa att de inte endast har fått jobben för att de är snygga eller har blivit populära i någon annan Young Adult-franchise (Teen Wolf, Narnia m.fl.)

Nu när jag har raljerat färdigt så finns det endast kvar att konstatera att jag tycker att The Maze Runner, trots sina många brister, är en explosion av guilty pleasure-underhållning som levererar det den sätter sig ut för att leverera. Om ni är fans av titlarna jag nämnde i den första paragrafen, och är sugna på att följa med på ett spännande men kompromissbetonat mysterium, så kommer ni att tycka detsamma!

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Distribution: NonStop Entertainment


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...