The Salvation

The Salvation / SF Bio m.fl.
Premiär 12 september 2014

När western-filmer är som bäst så förmedlar de en nästan metafysisk urkraft som skakar dig ända in i skelettet. The Salvation är en sådan western-film.

På ytan är filmen en tämligen straight-forward historia om hämnd i ett nybyggarland där pistoler och knytnävar står över lagen och håller omgivningarna i ett järngrepp men sakta, under filmens gång, så blottas en djuplodande undersökning av den mänskliga essensen och girighet. Jakten på olja syns främst i förbifarten men förgyller filmen med en kritik av storföretag, som sätter ekonomisk vinst före människor, som ekar ända in i nutiden.

The Salvation börjar brutalt med fruktansvärda mord och släpper aldrig greppet om strupen, protagonisternas ilska är så förståelig att man nästan vill gå Hulken på biofåtöljen man sitter i, i sympati med dem. Den svärtade ploten ger inget andrum men bilderna av de vackra och karga miljöerna skapar en, som så ofta i western-filmer, poetisk dimension som gör filmens utforskning av de uråldriga teman liv och död än mer slagkraftig.

Regissören Kristian Levring, vars tidigare karriärshöjdpunkt var den intressanta men något bristfälliga Den du frygter (2008), överträffar sig själv och placerar sig genast bland de mest intressanta nordiska regissörerna just nu. Mads Mikkelsen, som är i sitt livs skådespelarform (missa inte honom i den fantastiska tv-serien Hannibal), är fullständigt fenomenal i huvudrollen och backas upp bra av en finfin skådespelarensemble bestående av bl.a. Eva Green Jeffrey Dean Morgan, Jonathan Pryce och Mikael Persbrandt.

The Salvation är en triumf både vad det gäller berättarstruktur och visuell virtuositet, en effektiv film full av gastkramande spänning och enskilda scener med oväntade överraskningar. Som helhet så förmedlar filmen en tankeväckande berättelse du aldrig glömmer.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Distribution: Studio S


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...