saferide

Hello Saferide – The Fox, the Hunter and Hello Saferide
Skivbolag: Razzia Records

Hon berättar små historier som förmedlar stora känslor. Det har alltid varit så med Annika Norlin, vare sig hon kallar sig det, Säkert! eller, som på denna skiva, Hello Saferide. Hon öppnar upp sår och ger dem tid att läka. Hon ger utrymme för att få känna och att få vara naken inför musiken. Efter några år av tystnad för att hon, bl.a., påbörjat studier för att bli psykolog vid Umeå universitet så är hon nu tillbaka som aldrig förr.

Sommaren avslutades med en konsert på Way out West, med en gråtande publik, och nu släpper hon skivan The Fox, the Hunter and Hello Saferide. I samband med skivsläppet gav hon även ut boken Texter där hon samlat alla låttexter som hon har skrivit, samt ett förrord där en får följa med en femtonårig Annika Norlins resa in i musikvärlden.

För mig blir det en närmast religiös upplevelse när jag kombinerar lyssnandet med läsning av texterna. Skivan börjar krispigt med ”I Forgot About Songs”, där Norlin beskriver allt hon glömt med musiken och sången, och vad den faktiskt gör med henne. Låten avslutas med att fastslå att detta faktiskt är vad hon är skapad för. Hon föddes till en romantiker för att skriva texter, och det stämmer verkligen, det går inte att förneka.

Den politiska medvetenheten löper som en röd tråd genom skivan, tidigare i år släppte hon singeln ”I Was Jesus”, som helt enkelt är en smocka mot patriarkatet. Hon beskriver en värld där lika stora ikoner som Jesus, Gandhi och Martin Luther King existerar, men de är inte män. De kommer tillbaka som kvinnor.

Hela låten ”The Crawler” är en snygg metafor, där hon låter bassängen i badhuset vara samhället. Hur det är trångt, men det funkar, alla hjälps till för att det ska gå att simma runt, runt, runt. Sen kommer ”the crawler”, eliten, som tar för sig mer än vad som behövs, skiter i andra och förstör för resten. Låten avslutas med en revolution, bassängen organiserar sig och förintar ”the crawler”. I Texter skriver hon om låten; ”Om du tror att det handlar om det politiska klimatet i Sverige idag så tror du rätt”.

The Fox, the Hunter and Hello Saferide så får vi återigen ta del av Annika Norlins historier om kärlek, nazister, musik och hur hela livet hänger ihop. Det är mer än välkommet. Det behövs hjärtskärande musik i september, innan hösten, vintern och mörkret kommer. Annika Norlin är Sveriges popdrottning, så är det bara.

Anna Kristiansson


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...