Krakel Spektakel

Krakel Spektakel / SF Bio
Premiär 5 september 2014

En mycket annorlunda film. Så presenteras Krakel Spektakel i förtexterna. Tyvärr stämmer det inte. När Lennart Hellsing började sjunga om Krakel Spektakel i slutet av 40-talet orsakade det en storm, eller åtminstone en mild bris, av moralpanik. Att hänga och slänga i gardiner var väl inget som våra barn skulle hålla på med!? Den nya versionen kommer dock knappast att bjuda på några kontroverser.

Annabell följer med sin familj till sommarstugan på landet. Mamma och pappa är upptagna med nyfödda trillingar, så hon får istället umgås med farmor och hennes historier. Farmor berättar bland annat om trollkarlen som förvandlade sig till ett glas lemonad och drack upp sig själv. När Annabell förstår att historien ligger närmare sanningen än hon först hade trott bestämmer hon sig för att ge sig iväg på spaning efter trollkarlen. Genom tygflikarna på ett magiskt tält kliver hon in i en mycket annorlunda värld baserad på Lennart Hellsings klassiska ramsor, där Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Opsis Kalopsis blir hennes följeslagare i jakten på sanningen.

Visst testar Krakel Spektakel gränser och möjligheter, men så särskilt annorlunda är det inte. Inledningen med flickan som hittar en magisk alternativ värld efter att ha känt sig försummad av sina föräldrar är hämtad från Hayao Miyazakis och Studio Ghiblis Spirited Away (om än inte lika arbetsam) samt från Laika Entertainments Coraline (om än inte lika läskig). Berättelsen om en ung flicka som får hjälp av tokiga följeslagare i en galen och spännande underjord känner vi igen från Trollkarlen från Oz och Alice i Underlandet (om än med lägre budget). Inte de mest obskyra referenserna om man vill kalla sin film för annorlunda, men för att föra handlingen framåt fungerar det utmärkt. Välbeprövade recept har ju en tendens att göra det.

Tyvärr är den första delen av filmen också lite för tam. När man ändå ska ner i en magisk värld med underliga och roliga kulisser hade det varit kul om såväl manus som skådespelare hade tagit ut svängarna ännu lite mer. Tempot är konstigt nog för lågt, och timingen i levererade repliker för hackig. Annabell (utmärkt spelad av Lea Stojanov) får inte tillräcklig draghjälp av sina tre följeslagare, även om vissa ordväxlingar och lek med scenografin är påhittiga. Till exempel när de kommer till staden Annorlunda, där man häller te i örat och där tjuvarna ropar ”ta fast polisen!”. Också lagom annorlunda efter senaste tidens händelser, kan tyckas.

Filmen tänder egentligen inte till på riktigt förrän gänget kommer till munken Dinkelidunk, spelad av Carl Englén. Besöket hos honom, och efter det mötet i utkanten av Grönsakslandet med Olof Wretling och Sven Björklund som bröderna gurka, lyfter hela filmen. Medlemmarna i humorgruppen Klungan har länge slipat på komisk timing och absurdistisk mimik, och det är som klippt och skuret för en galen underjordupptäcksfärd. Samtidigt som de glänser själva lyfter de även sina motspelare, och Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Opsis Kalopsis, som hittills varit ljumma och tama, hittar flyt, humor och glädje. Den nästföljande halvtimmen, innan det återigen lite saktfärdiga slutet, är rent guld för underhållning riktad mot de allra yngsta. Jag lever i förhoppningen att Klungan någon gång bestämmer sig för och får möjligheten till att göra en hel föreställning eller film för barn. Det hade varit en garanterad succé.

I Grönsakslandet får vi också se snyggt användande av perspektivförskjutning i scenografin, som är funktionell i sin medvetna konstgjordhet, men där man återigen önskar att filmskaparna kunde ha tagit ut svängarna lite mer. Ett par subtila politiska poänger smygs också med i berättandet, som när Berit Blomkål inte vill släppa in Annabell och gänget i Grönsakslandet. Att få återse Ika Nord i rollen som Dilligenten värmer också ett gammalt Ika i rutan-hjärta. På det stora hela är det här gedigen underhållning för de allra yngsta, även om man önskar att de bästa partierna av filmen hade fått vara längre.

Jonas Lindkvist


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...