What If

What If / SF Bio
Premiär 22 augusti 2014

En romantisk komedi med människor som känns trovärdiga och beter sig, mestadels, realistiskt hör inte till vanligheterna, men det är just vad What If är.

Wallace och Chantry träffas på en fest och tycke uppstår genast, han är singel efter ett kaotiskt uppbrott, som fick honom att sluta läkarskolan och ta ett jobb han hatar, medan hon lever i ett lyckligt förhållande med en man vars karriär, inom FN, pekar stadigt uppåt. Chantry jobbar som animerare som uppskattas av sin chef, hon trivs men vågar inte ta steget när hon erbjuds en befordran med mer ansvar och resor. Wallace och Chantry utvecklar en nära vänskap och även om känslorna verkar finnas där så respekterar de Chantrys förhållande.

Kemin mellan Zoe Kazan och Daniel Radcliffe (Harry Potter) är fantastiskt engagerande och det är omöjligt att inte känna, skratta och gråta med dem. Filmen lyckas undvika de flesta klichéer som brukar plåga genren och det mesta känns trovärdigt. Om man, som jag, känner att man har en hel del gemensamt med rollfigurerna så blir det lite som att du sitter och tittar på en mer strukturerad berättelse om dig själv och ditt kompisgäng.

Förutom att alla rollfigurer får liv genom bra skådespeleri, Adam Driver (Girls och kommande Star Wars-film) sticker speciellt ut, så är de både intressanta som personer och som kontrast till de ofta endimensionella karaktärer som går att hitta i romantiska komedier. Det är härligt positivt att se hur filmen undviker filmiska och samhälleliga könskonventioner som sätter in människor i fack beroende på vad de har mellan benen och inte innanför pannbenet.

Som grädde på moset så innehåller filmen också några gapskrattsroliga och överraskande slapstick-ögonblick. Att titta på What If är helt enkelt en upplevelse som är totalt tillfredsställande.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Distribution: Scanbox Entertainment.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...