German doctor

Den tyske läkaren / Kino Lund, SF Bio m.fl.
Premiär 22 augusti 2014

Den tyske läkaren skapar en tryckande och spännande stämning när den utforskar den verklighetsbaserade berättelsen om den vedervärdige nazistdoktorn Josef Mengeles fortsatta experiment med barn och gravida i Sydamerika, efter andra världskriget.

Regissören Lucía Puenzo, som tidigare bl.a. har gjort den fantastiska XXY om en tvåkönad person, har en imponerande hand med unga skådespelare och sätter här den för tidigt födda och underutvecklade Lilith i fokus. Som tolvåring blir hon helt tagen av Mengeles förföriska prat om hur hon kan växa, om han får ”hjälpa” henne med experiment med tillväxthormon, och om hur ”Sonnenmensch” (översatt: Solmänniskor) en gång ska ”ta sin rättmätiga plats på jorden som den överlägsna rasen”.

Filmen startar utmärkt med att måla upp en övertygande bild av nazisters flykt och deras fortsatta försök att nå sina vidriga mål. Det är intressant att se hur Mengele för sig och skapar relationer med både de som vet vem han är, de som bara anar det och de som inte ha en aning. Filmen uppmålning av personen Mengele och omgivningarna pekar mot hur förförisk ondskan kan vara.

Inledningen av filmen är klart starkare än avslutningen. Försöket att blanda en verklighetsförankrad historia, om ett komplext ämne, med mer konventionella filmiska thrillerelement lyckas inte helt, även om filmen hela tiden håller intresset upp. Manusets vaghet är till en början intressant men under upplösningen så glider det över i att kännas slarvigt, en uppstramning av den sista akten hade varit önskvärd.

I slutändan så är Den tyske läkaren en engagerande film om illgärningar och sår som ingen tid kan läka, en inblick i ett historisk person som för alltid kommer att stå som exempel för mänsklighetens absolut sämsta sidor.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Distribution: Edge Entertainment.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...