Starred Up Blodsband

Blodsband / SF Bio m.fl.
Premiär 22 augusti 2014

Blodsband är ett tajt fängelsedrama som både berör känslomässigt och intellektuellt genom att ta sina rollfigurer på allvar, utan att ursäkta eller rättfärdiga de brott och det våld som har gjort att de har hamnat bakom galler.

Filmens svenska titel refererar till att unge huvudpersonen Eric, perfekt spelad av Jack O’Connell (Eden Lake, Skins) hamnar på samma vuxenfängelse som sin far, som sitter inne på livstid. Filmens originaltitel Starred Up fångar bättre vad filmen handlar om och kritiserar,”starred up” betyder nämligen att man, p.g.a. extrem våldsamhet, sätts i vuxenfängelse trots att man, sett till ålder, hör hemma på ungdomsfängelse.

Filmens rollfigurer är mångfacetterade och filmen gör ett bra jobb med att gradvis presentera dem och deras bakgrunder utan att bli banal och göra snyfthistoria av det hela. Ingenstans glorifieras brott, brottslingar eller livet i fängelse, som kan vara fallet i liknande filmer, samtidigt som rollfigurerna behandlas som människor. Filmen är noggrann med att hela tiden, tillfredsställande, understryka att brottslingar inte föds utan skapas av omständigheter och (uppväxts)miljö.

Filmen innehåller mycket av det som är synonymt med genren fängelsefilmer, som t.ex. gängbråk, onda plitar och korruption, men har också ytterligare dimensioner. Filmens starkaste scener är de som behandlar hur vissa fångar, inklusive Eric, jobbar i grupp för att överkomma sina aggressionsproblem. Här diskuterar filmen, på sömlöst smarta sätt, problematiken med fångvård och straff vs. rehabilitering.

De som tycker att våldsamma ungdomar ska låsas in och nyckeln slängas bort har, tillfredsställande, inget att hämta från filmen. Blodsband fungerar både som intressant inlägg i samhällsdebatten och som filmunderhållning. Filmen balanserar precis rätt mellan att diskutera viktiga ämnen på intellektuella sätt och ge publiken en filmisk upplevelse med starka och berörande rollfigurer, som lever kvar i minnet långt efter att eftertexterna har slutat rulla.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Distribution: NonStop Entertainment.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...