Chinua Achebe

Sommaren är tiden då vi läser som allra mest. Nu listar Konstpretton både nya och gamla böcker du inte får missa att läsa i sommar.

YAHYA HASSAN, Yahya Hassan
En vanlig diktdebut i Danmark säljer totalt 700 exemplar. Yahya Hassans debut sålde 11 000, på samma dag som den släpptes. Hur kommer det sig att en diktsamling, skriven av en artonårig från den danska förorten får en sådan genomslagskraft? För att förstå måste en inte bara läsa de otaliga texter som finns skrivna om diktsamlingen, utan faktiskt läsa den i sommar. I versaler och språkliga u-svängar skriver Yahya Hassan om sin uppväxt i Århus. Han skriver om kriminaliteten, våldet och kritiken mot sin egen religion islam. För det sistnämnda har han blivit dödshotad. Han beskriver en verklighet kantad av förortens begränsande betongväggar, men han beskriver också den kokande explosiva vreden där innanför. I mörkret glöder cigaretterna. Ena stunden är Yahya en empatilös rånare och dealer, andra en inkännande poet. Hans dubbla roller gör diktsamlingen unik; aldrig tidigare har jag läst poesi som är så brutalt rå, men samtidigt så ömsint. Läs inte bara om Yahya Hassan som fenomen, läs honom som poesi. (Maya Isaksson)

Ghost World – Daniel Clowes
I seriealbumet Ghost World som låg till grund för filmen Ghost World (2001) följer vi tonårstjejerna Enid och Rebecca under deras första sommar efter high school. De driver omkring i sin sömniga hemstad, funderar över framtiden och ironiserar över allt och alla. Med melankolisk humor och hög igenkänningsfaktor målar Daniel Clowes upp Enid och Rebeccas värld. Enid Coleslaw är dessutom den mest cyniska, äkta och fantastiska karaktär man kan önska sig. Perfekt sommarläsning. (Sally Wahlstedt)

Noveller i fickformat, Novellix
Det är som pixiböcker, fast för vuxna. Så beskriver förlaget Novellix sina böcker, när de kom på idén att ge ut korta noveller av kända författare i fickformat 2011. Böckerna är inte större än att de just får plats i en jeansficka, inte längre än en tågresa. Kanske är det talande för vår tid att förlaget försöker locka den upptagna läsaren att läsa på pendelresan till jobbet, men de har också en mer långtgående idé om att de kortare texterna ska locka till att läsa längre romaner av samma författare. I år kom till exempel novellerna Nattsidan av Joyce Carol Oates, Man kan vinka till varandra från balkongerna av Elsa Billgren och Hägring av Oline Stig i pixiformatet. Kanske är boken i fickformat inte bara ett tecken på att vi är upptagna människor, utan också på att vi inte behöver vara barn för att njuta av kortare berättelser. (Maya Isaksson)

Silvana Imams texter på När Du Ser Mig • Se Dig
Hennes texter är det perfekta soundtracket när den feministiska våren går över till sommar. Silvana Imams texter är en blandning mellan skör poesi och rasande brandtal. I de fyra låtarna på När Du Ser Mig • Se Dig kritiserar hon rasism, sexism och homofobi med välvalda ord som går rakt in i bröstkorgen. (Sally Wahlstedt)

Inte längre hemma – Chinua Achebe
Att leta bland tummade pocketböcker i antikvariat och prata litteratur med expediten är ganska skönt. En bok som alla expediter sticker i handen på dig med förklaringen att det är boken som alla elever i Västafrika läser i skolan är Things Fall Apart av Chinua Achebe. Den nigerianske författaren Chinua Achebe gick bort i höstas, 82 år gammal, och Allt går sönder (Things Fall Apart, 1958), har gjort honom till den mest lästa av alla afrikanska författare. Nu ger bokförlaget Tranan ut den fristående fortsättningen Inte längre hemma. Romanen gavs ut på engelska första gången 1960, samma år som Nigeria blev självständigt från Storbritannien, men har först nu översatts till svenska. (Andrea Grapengiesser)

Graceland – Chris Abani
För några år sedan fångades jag av det här otroligt snygga bokomslaget. Jag var tvungen att ge bort boken, som heter Graceland, i födelsedagspresent till en nära vän. Han sträckläste den och jag efter honom. Men det var inte bara omslaget som var tilldragande, utan hela romanen. Den handlar om Elvis Oke som är 16 år och bor i ett slumområde i megastaden Lagos, Nigeria. Relationen med den alkoholiserade pappan är knepig och det går inget vidare att försörja sig på Elvisimitationer, han lockas till den undre världen men hamnar i onåd hos skurkarna. En lyrisk, fartfylld, kitschig och stark skildring av ett samhälle med gigantiska problem och en tung, varm historia om en ung man och hans pappa. I höstas kom den svenska översättningen. (Andrea Grapengiesser)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...