Foto Gerry JohanssonFoto: Gerry Johansson.

Lars Englund & Gerry Johansson / Malmö Konsthall
5 april 2014 – 15 juni 2014

Stora skulpturer och små fotografier välkomnar åskådarna när de stegar in i Malmö Konsthalls nya utställning med Lars Englund och Gerry Johansson.

IMG_0107Englunds glatt färgade virrvarr ser ut att vara samtidigt i rörelse och stå stilla, som att man med hjälp av en magisk fjärrkontroll har pausat laserprojektiler som skjuts ut ur en futuristisk pistol i ett science fiction-spel eller film. De icke-färgade ”svischarna” som fyller konsthallen både på bredden och höjden, i klotliknande eller mer flyktiga former, liknar ibland energifält som samspelar med omgivningen inne och utanför konsthallen. När man står och tittar på och igenom verken och någon annan besökare står på andra sidan, och tittar på t.ex. ett fotografi, så skapas det en cool illusion av att den andre besökaren är fångad i energifälts-klotet.

De flesta av Englunds verk som kan beskådas är från den tidigare serien Borderlines men utställningen innehåller också nya verk som går under arbetsnamnet Teorem. Dessa är tyngre, med en känsla av densitet, än de mer flyktiga ”svischarna”. Eftersom utställningen fått in mig i ett sci fi-tänk så tänker jag mig att de är sonder utskickade av någon för att undersöka en outforskad planet. Föremål som i det dolda landar och registrerar alla mönster och rörelser de ser på den nya platsen, en plats som kan vara det bokstavliga stället där de befinner sig (just nu Malmö Konsthall) eller det invärtes fantasilandskap som skapas i olika åskådares hjärnor när de ser de Englunds abstrakta kreationer.

IMG_0106Foto: Martin Memet Könick.

Gerry Johanssons fotografier går att följa längs varje vägg och är uppdelade i de tre serierna Ulan Bator, Pontiac och Småland. Fotona förställer, just det ni har antagligen gissat rätt, bilder från de olika platserna som fotosviterna är döpta efter.

Alla sitter på samma höjd men lika stort avstånd mellan varandra. Ramarna ser likartade ut men är, när man tittar på dem närmare, individuellt utformade för att matcha fotografierna. Fotografiseriernas styrka ligger inte i de individuella verken utan i hur de presenteras tillsammans som en berättelse om stället de dokumenterar.

Johanssons ytor är medvetet platta och ger känslan av att tillhöra ett arkiv som samlar minnen från en tid som flytt, kanske en minnesbank i en post-apokalyptisk värld på väg att återuppbyggas. Eller så kanske fotografierna tillhör rymdvarelsers studier av arkitekturen på planeten Tellus. Det finns 150 fotografier att titta på, vissa går du bara förbi medan andra talar till dig. Kanske påminner de om möbelaffären i din barndomsstad, en skola styrd av Klu Klux Klan-zombier eller drömmen du hade om efter att ha sett The Last Picture Show (bara för att exemplifiera med några tankar som dök upp i mitt huvud medan jag promenerade runt).IMG_0108

Fotografierna är tagna med Rolleiflex och Johansson berättar att han varje dag, när han håller på med ett projekt, brukar ta 10-12 rullar. Ibland, som i Pontiac-sviten, jobbar han geografiskt och arbetar sig planerat genom hela staden från en sida till en annan. Ulan Bator är tagen under en tid av uppgång för samhället medan Pontiac illustrerar ett samhälle på nedgång, något som skapar en tillfredsställande kontrast mellan fotoserierna. Båda dessa fotoserier har tagits över en kortare tid medan Småland består av foton från 1990 fram till idag.

Det fina med Johanssons utställning är just att inbjuder publiken att skapa egna associationer genom att fotografierna är så opersonliga. De är tekniskt snygga och säger något om platsen de presenterar men de gör det på ett subtilt sätt som samspelar med åskådaren snarare än ger den ett färdiga svar.

Allt som allt så presenterar Malmö Konsthalls nya utställningar en minivärld som kan utforskas både i passerande eller i längd. Englunds stora verk lämnar avtryck även om man endast har tid att titta in en stund medan detaljrikedomen i Johanssons många verk gör att en kan lägga timmar på att flanera runt i lokalen.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...