good bye miyazaki

Det blåser upp en vind / Spegeln Malmö, Kino Lund, SF Bio
Premiär 4 april 2014

Hayao Miyazaki räknas av många som en av giganterna, kanske den största, inom animerad film. Det är inget jag har några problem med då han och Studio Ghibli, som han var med och grundade, har gett oss några av de finaste animerade filmerna någonsin. Det är sagt att Det blåser upp en vind kommer att bli hans sista film, om det visar sig bli sant så är det en värdig avslutning på en magnifik karriär.

Filmen är en biografi-film, baserad på den verklige Jiro Horikoshis liv, och handlar om en pojke som drömmer att bli pilot men har för dålig syn. Istället hittar han, om man tror på filmen genom en dröm, ett nytt mål och blir ingenjör och flygplanskonstruktör som når stor framgång. Tyvärr dör hans drömmar om frihet och flygande, i alla fall om man tror på filmen, i och med andra världskriget, där hans plan används för förödelse och krigande.

Vi få följa Jiro från barndom till medelålder och får förutom hans karriär bl.a. se den förödande jordbävningen och de efterföljande bränderna som 1923 tog nära 100 000 liv och kastade stora delar av Japan i fattigdom. Under denna tragedi träffar Jiro vad som senare kommer att bli hans stora kärlek, utan att i detalj avslöja hur den kärlekssagan fortskrider så kan det vara bra att ta med sig en näsduk eller två.

Det blåser upp en vind är lite väl sentimental ibland och känns stundom upphackad på grund av flera abrupta tidshopp. Händelseförvecklingarna tillåts inte alltid smälta in på tillfredsställande sätt. Dessa är minus som gör att filmen inte når upp till Miyazakis främsta mästerverk, se t.ex. Min granne Totoro, Spirited Away och Ponyo (Ja, jag vet, kanske är det inte så många som håller med mig om den sista men jag älskar den).

Miyazakis favoritkomponenter genomsyrar filmen, alla som någonsin har sett och gillat några av hans filmer kommer att känna igen sig: Vi har barns oskuldsfullhet och äventyrslust. Mörkret som lurar bakom varje härligt ljus och glad färgklick. Drömmande och fantasi som flykt från den gråa vardagen och den vidriga världen. Blandning av infallsrik fantasy och kall verklighet. Kärlek till allt som flyger (tyvärr ingen kattbuss denna gång). Musik perfekt anpassad till de rörliga bilderna. Smart samhällskritik som är samtidigt subtil och explicit.

Med Det blåser upp en vind så får vi se det sista av den Miyazakimagi som har förgyllt generationer av barns och vuxnas liv, filmen är ett måste för alla fans men kan också rekommenderas till alla andra.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Distribution: TriArt Film.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...