Cph pix

Så er det igjen klart for Danmarks største spillefilmfestival CPH PIX. Den 03-16.april fylles København opp av for det meste nye, men også noen gamle fiksjonsfilmer. I tillegg til regulære filmvisninger i biografen er det flere spesielle arrangementer både morgen og natt. Regissører du kan møte og kanskje få stilt spørsmålene du alltid har undret over. Også kommer jo selveste William Friedkin med hele filmkarrieren i lomma. Så min store oppfordring; frykt ikke det danske språket, hopp på Öresundstoget og ta en dag eller to i herlige København de neste ukene.

Årets festival har som sagt valgt å sette fokuset mot en av de virkelig store innenfor amerikansk film. En mangfoldig filmskaper med suksesser som Exorcisten (1973) og The French Connection (1971) bak seg. Ved første visninger vil han være tilstede på Cinemateket for å presentere dem. Den 02-06.april besøker han Danmark der en av høydepunktene er en masterclass 05.april, der han samtaler med den danske regissøren Nicolas Winding Refn. Billetter er fortsatt tilgjengelige. I tillegg er det muligheter for å høre Friedkins filmmusikk live inne i Tivoli allerede den 03.april. Og for å sette hele karrieren i retroperspektiv har de fleste av filmene hans fått plass på årets festivalprogram. En god kontrast til alle de nye filmene som festivalen også viser.

Det er grunn til å håpe på godt vær for her er det ting som skjer også utenfor biografen. I forbindelse med Friedkins udødelige klassiker om New Yorks homoseksuelle har PIX laget en open air-visning av Cruising (1980) i Ørstedsparken. Dette vil foregår etter mørkets frembrudd. Her er det gratis entre og åpent for alle. Etterpå blir det fest. Å kombinere øl og film er ingen dårlig ting. Når filmen heter Drinking Buddies (2013) blir det en selvfølge. Møt opp på Nørrebro Bryghus kl.18 den 16.april for ølsmaking på et av de beste mikrobryggeriene i København. Deretter fortsetter turen til biografen med påfølgende øl etterpå.

I tillegg er det muligheter for å se skrekkfilm i en gammel sykehusbygning, filmen Kongekabale (2004) vises på Christiansborg og Rear Window (1954) – hvor ellers enn i en bakgård på Nørrebro. Og for de som er tv-serie fans og som lenge har ventet i spenning på den nye sesongen av Game of Thrones (2011-). Mandag 07.april kl 21.30 vises den splitter nye sesongpremieren på et 15 meter langt stort under åpen himmel. Mulighetene utover filmen er som sagt mange. Festivalen arrangerer konserter, teaterstykker, filmquiz og filmbytte. Les mer på hjemmesiden.

Likevel er det jo de mange biografene og filmene som står i sentrum de kommende ukene. Selv har jeg brukt de siste dagene på å gjøre det umulige, nemlig å lage et tidsskjema så jeg får sett alt det jeg vil se. Jo mer jeg leser, jo mer vil jeg se. Likevel er det noen som stikker seg ut og som jeg gleder meg ekstra mye til å oppleve.

broken heart

Jeg heier, som den patrioten jeg er, på norsk film. Og som jeg er gleder jeg meg til Eskil Vogts, manusforfatteren av Oslo 31.August (2011), regidebut Blind og ikke minst Tommy Wirkolas nazizombier 2.0 i filmen Død Snø 2. Også kjente og smalere svenske filmer deltar. Selv ser jeg frem imot Nånting måste gå sönder, en queer film fra utkanten av Stockholm. Det handler om Sebastian som er transvestitten og homofil. En sommernatt møter han den heteroseksuelle Andreas, grunnlaget er lagt for en uvanlig kjærlighetshistorie. Dette er regissørens debutfilm som vant hovedprisen under årets Rotterdam-festival. Også svenske filmer som Lisa Langseths Hotell, Kjell-Åke Andersson Mig äger ingen og Moodyssons Vi är bäst! har visninger under festivalen.

Under flere av visninger er regissørene til stedet for å presentere filmene. Omar var i år nominert til beste utenlandske film under Oscar-utdelingen. Regissør Hany Abu-Assad er tidligere kjent for den fabelaktige Paradise Now (2005). Forhåpentligvis noe som kommer til å blir en av høydepunktene under festivalen. Har du lyst til å spørre Sergio Caballero hvorfor han har valgt å lage en film om to spøkelser på pilgrimsreise (filmen Finisterrae) kan du kanskje få muligheten før visningen 04.april. Paul Wright kommer og presenterer sin nye film For Those in Peril, det samme gjør Grzegorz Muskala med skrekkfilmen Whispers Behind the Wall. Våtmarker innholder grenseoverskridende bruk av menstruasjonsblod. David Wnendt kommer for å forklare sin adapsjon fra bestselgerboken.

Festivalen har naturlig nok valgt ut noe tematikk og geografiske områder de velger å sette mer fokus på dette året. Blant annet er biografene de neste ukene preget av ny brasiliansk film. Jeg anbefaler både Rio Belongs to Us, Harmonica’s Howl og Éden. Er du en av dem som elsker å bli skremt er det også mange alternativer. Nattvisningen av All Cheerleaders Die er noe jeg ser frem mot med gru. Proxy, Stage Fright og Intruders er også tre jeg har valgt å få med meg. De to første fra USA, den siste fra Sør-Korea. Sistnevnte vil derfor med all sannsynlighet dukke opp som en amerikanisert remake om ett par år. En annen film fra Sør-Korea som har vært mye omtalt i mediene den siste tiden er Moebius. Flere forteller at det er den verste filmen de har sett. Det må jo sjekkes ut eller hva?

I et samarbeid med Røde Kors velger PIX i år å sette fokus på krigens mange ansikter og ikke minst fiksjonsfilmens mulighet for å skildre både krig og dets konsekvenser. En av filmene jeg ser frem imot er Circles. Handlingen er sentrert rundt en serbisk soldat som vender hjem til den bosniske byen der han blir født. Den tyske filmen Inbetween Worlds tar for seg den fortsatt aktuelle krigen i Afghanistan, mens Shattering Shadows handler om en ung etiopisk gutt på flukt fra krigen.

Å lage en kategori som handler om hva som skjer når den glade amatøren møter profesjonelle filmskapere er både nyskapende og interessant. Jeg vet ikke om man nødvendigvis kan kalle det remakes, snarere en hyllest, til noen av filmhistoriens store verker. Raiders of the Lost Ark: The Adaptation er en gjeninnspilling scene for scene av den første Indiana Jones-filmen laget av en vennegjeng over sju år. Our RoboCop Remake er en protestfilm mot Hollywood som remakemaskin. 61 profesjonelle og amatører har laget deres versjon av RoboCop fra 1987. To filmer, Stranger Than Star Wars og Dette er ikke Stjernekrigstrilogien, er begge inspirert av George Lucas sitt univers. Kanskje ikke de aller beste filmene, men en artig kategori. Muligheten for å se filmer du aldri kommer til å se igjen er i hvert fall innenfor rekkevidde.

Blir du fristet? Da synes jeg du skal gå inn på nettsiden så raskt som mulig og se programmet i sitt fulle; http://www.cphpix.dk/. Eller gjør det til et spontant eventyr og gå på den filmen som har plasser den dagen du er her. Og når du kommer er det tre små ting som må gjennomføres. 1. Bestill ”en hot dog med det hele” – de vegetariske alternativene er mange, men kanskje ikke like danske. 2. Drikk minst en Tuborg ved Dronning Louises bro sammen med resten av hipsterne i byen. 3 Forsøk å kommunisere med minst en danske, de er relativt ok og biter ikke. Vi sees for litt crusing i Ørstedsparken!

Johanne Svendsen Rognlien
Följ Johanne på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...