I veckan är det dags för BUFF, filmfestivalen som sätter barn och ungdomar i fokus. Det tycker vi på Konstpretton är jättekul, vi är på plats och rapporterar från arrangemanget hela veckan.

Festivalen öppnades igår med visning av dansksvenska Resan till Fjäderkungens rike. Filmen är Sveriges första stereoskopiskt 3D-animerade långfilm och handlar om kaninen Johan som åker till en mystisk plats för att hitta sin döda mamma. Huvudkaraktären är av sådant gulligt slag som får barn och vuxna att belåtet sucka ”aww” tillsammans. Berättelsen är en sorgsen historia som ibland träffar rätt med sina poänger om liv och död men lika ofta, om inte oftare, känns som en tveksam propagandistisk uppmaning till att tro på gud, som i filmen heter Mora och är en Krakenliknande jättebläckfisk. Filmens budskap går kort ut på att det är farligt att inte tro på Mora för då blir kaniner ”vars bricka har kommit upp” till ingenting istället för att hamna i filmens Nangijala-påminnande Fjäderrikeshimmel.

Idag kan en se ett stort antal intressanta och bra filmer. Till exempel den fantastiska och hjärtskärande dokumentären Valentine Road om det hemska mordet på en transperson, Bamse och tjuvstaden (vår recension här) och Uppe på vallmokullen (vår recension här). Det bjuds också på seminarier, om t.ex. så viktigt ämne som sociala medier och nätmobbing, under dagen.

På kvällen klockan 19.00 så blir det världspremiär, av Stefan Bergs Vägen till Cannes, på samarbete mellan BUFF och Doc Lounge Malmö. Filmen är resultatet av BUFFs projekt BUFF för ALLA och tar med oss på en resa där två människor som har svårt att ”passa in” letar efter sig själva och sin plats i en större gemenskap med hjälp av film och skapande. Som vanligt när det gäller Doc Lounge, som håller till på Babel varje tisdag, så blir arrangemanget en helkväll med visning och mingel med filmskapare.

Mer info om festivalen och program hittar ni här. De flesta filmer på festivalen visas två gånger så om ni läser om något här i vår rapportering och blir sugna så kolla in schemat för eventuell andra visning under veckan.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...