lego film

Lego-filmen / SF Bio
Premiär 14 februari 2014

Lego har gått från att vara klossar att bygga med till att bli ett fenomen som flirtar med olika populärkulturella ikoner. Varumärket har utökats genom samarbeten med franchiser som t.ex. Star Wars, Harry Potter och Batman. Det syns i Lego-filmen som hej vilt blandar rollfigurer från de olika fiktiva universumen. Att t.ex. se Batman lura Star Wars-snubbarna på deras hyperdrive är kul och det stora antalet referenser öppnar upp för både subtila och uppenbara passningar till populärkultur, vissa hittas i dialogen och vissa i det visuella.

Legos visibilitet och popularitet bland barn, efter t.ex. bästsäljande tv-spel, hade varit tillräcklig för att denna film skulle sälja en massa biljetter oavsett hur dålig den än varit. Men det struntar filmens skapare i. Regissörerna och manusförfattarna Phil Lord och Chris Miller, som tidigare gjort Det regnar köttbullar och 21 Jump Street, väver ihop en film som passar barn och vuxna lika bra. Filmens metalager diskuterar fiktion, verklighet, lek och allvar på ett sätt som samtidigt är komplext smart och lättsamt underhållande.

Barn och vuxna kanske uppskattar olika element av Lego-filmen olika mycket men filmen har en sammansvetsande kvalitet, narrativet är tankevidgande och öppnar upp möjligheter för barn och vuxna att tänka på och diskutera sina relationer. Lego-filmens grundläggande budskap, som kritiserar penga- och maktgirighet och slår ett slag för lekens frigörande kreativitet, är fina och smälter hjärtat på även de vuxna med de mest förstenade av hjärtan, de som glömt hur man har roligt och bara tänker på business och regler.

Hur visuellt snygg Lego-filmen är överlag, och hur bra 3D:n ser ut, är ytterligare argument för att inte missa denna underhållande smällkaramell av klossar och populärkultur, vare sig du är 3, 33, 63 eller 93.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter


Distribution: 20th Century Fox.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...