wolfen av wall street

The Wolf of Wall Street / SF Bio
Premiär 10 januari 2014

Om vi bara bedömer regi, skådespeleri och tekniskt hantverk så är The Wolf of Wall Street en femma. Tyvärr så står manuset i vägen för de riktigt höga betygen. Filmens glorifiering av vidriga människor och människofientligt beteende går inte att blunda för.

Men det är ju en kritik av girighet och maktgalna vita män kanske några invänder? Ja, sådana intentioner finns men negeras helt av filmens dekadenta stil. Visst är det här en historia om uppgång, fall och vägen tillbaka, baserad på verkliga händelser, men fokusen ligger klart och tydligt på uppgången, utan att adekvat redovisa beteendets och rollfigurernas negativa sidor.

Att filmen är tvungen att också berätta om fallet för filmens motbjudande (tänk riktigt äckliga, inte antihjältar) protagonister verkar irritera manusförfattaren Terence Winter. Att filmen är baserad på den verkliga ”wolfen av Wall Streets” (som, precis som Leonardo DiCaprios rollfigur, heter Jordan Belfort) självbiografi garanterar att hela berättelsen är förljugen.

Att försäljningen av rättigheterna till att göra film av boken går ner i Belforts fickor är alarmerande och pekar mot hur ekonomisk brottslighet, i ett kapitalistiskt samhälle, alltid ses på med blidare ögon än annan brottslighet, hur många människors liv den än förstör. Belfort har t.ex. inte betalat tillbaka särskilt mycket till sina offer trots att han tjänat multum på böcker och motivationssamtal för försäljare. Eller som Belfort själv säger i filmen: ”jag var rädd för att sättas i fängelse, men jag hade glömt att jag är rik”, varefter filmen klipper till en sekvens med tennisspelande ”white collar”-interner (mer sådant i filmen hade varit önskvärt).

The Wolf of Wall Street kan jämföras med Michael Bays Pain & Gain, filmerna har likartade teman och problem med hur manusen behandlar sina ämnen. Martin Scorseses regi höjer denna film över Bays men i båda fallen önskar man att filmerna hade ägnat sig mer åt kritik och analys. DiCaprio har en magnetisk screenpersona som verkligen fångar in publiken och lyckas få den att bry sig om hans rövhåliga rollfigur. Det är DiCaprios jobb som skådespelare men pekar mot brister i regi och manus, det hade behövts tydligare ställningstaganden mot rollfiguren och dennes agerade för att undvika att filmen blir till en hyllning av girighet och dåligt beteende.

Om vi bara bedömer det tekniska utförandet så hamnar The Wolf of Wall Street på en svag femma men då ämnesbehandling inte förtjänar mer än en svag två så hamnar filmen som helhet på en trea, det ska den var nöjd med.

Martin Memet Könick
Följ Martin på twitter

Distribution: Universal Pictures.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...