IMG_2042Foto: Alexandra Hvalgren.

Janne Björkman & Irene Trotzig – Från O till M, en resa / Konstfrämjandet Skåne; Galleri St: Gertrud
26 oktober – 23 november 2013

Att befinna sig i kollektivtrafiken under en vardagsmorgon är en sinnlig känsla som är mycket igenkänningsbar. En syn av sömniga ögon, ljudet av hörlurar med hög musik eller telefonsamtal angående förseningar och livspussel. Sedan finns också den obligatoriska trängseln, stressen och närheten vid av- och påstigning. En resa och transportsträcka som många personer gör varje dag för att nå sin vardag, sitt leverbröd och sina drömmar.

Det första jag slås av när jag stiger in på Galleri St: Gertrud är porträtten av den vardagliga handlingen att färdas med kollektivtrafik, både i måleri av Irene Trotzig och i Janne Björkmans fotografier. Trotzigs verk har ofta ett abstrakt liknande landskap som är målade med häftiga och tjocka pendeldrag som exponerar en stor rörlighet i målningarna. Björkmans fotografier är tagna i de ögonblick som vi aldrig tänker på; nanosekunden du vänder dig om för att se om du verkligen har lagt ner ditt busskort i väskan, den snabba takten upp för trappan mot jobbet eller skolan.

Båda konstnärernas verk sitter på mindre upplysta monitorer som är sammanslutna med sladdar som också leder till monitorer med endast text på golvet. Dessa monitorer ställer frågor till besökaren; Varifrån kommer du? Vad drömmer du om? Ibland hörs även en ljudinspelning av Mattias Gejrot, enkla kommentarer om hållplatser runt om i Skåne.

Sladdarna ger en tydlig ton av förbindelse mellan verken och konstformerna. Utställningens konceptet uppmanar besökaren till att tänka kring vart är jag nu? Vad drömmer jag om? Och vart är jag egentligen på väg?

En annan resa i livet är vägen från att vara ett barn till att bli vuxen. Utställningen ingår i projektet Barnens Bästa Biennal, en biennal som är lokaliserad i hela Skåne under höstlovsveckan. I programmet och kompendiet för biennalen skriver verksamhetsledaren Lotta Lundgren för Drömmarnas Hus; ”Är det inte viktigt att våga ge sig utanför det befintliga? Hur ger man det till en liten människa innan den blir stor? Alla barn har rätt till att få använda hela sin kapacitet. Forska, utmana, våga. Här ska konsten spela en stor roll. Sluta låtsas, ge konsten till alla”.

Jag fastnar för utställnings relation till konstpedagogiken bakom biennalen, ett sätt lära, utmana och ge känsloupplevelser över åldersgränserna. Oavsett ålder har Från O till M – en resa en hög faktor av igenkänning. Det spelar ingen roll om du är 6 eller 32 år, känslan av att vara i ögonblicket av vardag är oberoende av ålder. Jag skulle vilja höra barnens röster om varför sladdarna länkar samman de olika konstformerna och hur de känner inför att åka pågatåg på morgonen.

Barn ser inte geografiska gränser, normer och filter av prestation som du och jag. Jag anser att utställningen, precis som barn, använder sig av lekfullhet och olika material och tekniker för att utforska konsten. Både Trotzig och Björkman sträcker ut en hand och ställer frågor om vår då- och nuvarande vardag, levebröd och drömmar. En hand som uppskattas och påminner vuxna och barn om den där nanosekunden som spelar roll i vardagen.

Alexandra Hvalgren
Följ Alexandra på twitter


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...