Vykort Visst är Sverige vackert! Och värt att hålla rent!, Postverkets tryckeri 1974

Jag tänkte reda ut en gång för alla frågan om Sverige är världens mest jämställda land. Det är ett argument jag stöter på för ofta för att jag ska kunna det låta gå förbi obesvarat. Så: Är Sverige världens mest jämställda land?

Det korta svaret: 

NEJ.

Det längre svaret:

Sverige är inte världens mest jämställda land, hur mycket många än vill låta påskina det faktum. Sverige var en gång i tiden världens mest jämställda land. Så sent som 2006, vill säga. Ungefär samtidigt som det skedde ett stort politiskt skifte i vårt land. Sedan 2008 har Sverige legat relativt stadigt på en fjärde plats.

img_03081

Det är The Global Gender Gap som gör dessa forskningsrapporter. De mäter jämställdhet utefter fyra kategorier: Politiska möjligheter, ekonomisk medverkan, utbildning/skola och hälsa. Det senaste resultatet är från 2012 och ni kan se det i grafen ovan. Där kan ni också se att Sverige låg på en första plats år 2006 och 2007, men att vi sedan dess fallit till plats 4 och nu legat still där i tre år.

Nästa års rapport ska bli spännande. Med tanke på att nettoinkomsten mellan kvinnor och män 2012 hade ökat med 40 % sedan höggerregeringen tillträdde har jag föga hopp om att Sverige ens kommer lyckas hålla en fjärde plats i nästa års rapport från The Global Gender Gap.

För er som vill gotta ner er i Sveriges exakta förfall är nedan en mer detaljerad tabell. Den visar vilken placering Sverige hade i de fyra olika kategorierna år 2012. Värt att uppmärksamma är att de tre länderna före oss – Island, Finland och Norge – ligger på en första plats gällande utbildning och skola medan Sverige innehar plats 39, sämre än de 10 första länderna i listan.

img_0309-21

Jag är trött på argument om att Sverige är världens mest jämställda land. Det är vi inte. Även de länderna som är jämställda, som våra grannländer Island, Finland och Norge har mycket arbete kvar att göra tills full jämställdhet råder. Bara för att man är bäst betyder det inte att det är bra nog. Jämställdhet kommer inte råda förrän de nuvarande politiska, sociala och kulturella strukturerna störtas och ersätts av andra. Det sker inte enbart för att något land kommer på första plats.

Jag kan inte kalla ett land som kartlägger romer, röstar in ett rasistiskt parti i riksdagen, låter gruppvåldtäkter ske, där det finns fler Johan än kvinnor i bolagstoppen, där regeringen säljer ut vår välfärd till reapriser och drar ner skolsystemet i botten för ett jämställt land. Det är inte ett jämställt land. Det är ett land som är på väg långt ner i denna rapport.

Ingen ska påstå att Sverige är världens mest jämställda land. Vi är inte det. Och i den här takten lär vi fortsätta falla år efter år om inte ett regeringsskifte förändrar den trenden.

Michaela Larsson
Följ Michaela på twitter.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...