HAHA

After Earth / SF Bio
Premiär 7 juni 2013

Jag får hålla mig från att gapskratta när Will Smith och hans yngre klon, förlåt son (både på riktigt och i filmen), börjar prata med dialekter som känns stulna från någon av Saturday Night Lives sämre parodisketcher. Men After Earth är ingen komedi, Smithsarna och floppregissören M. Night Shyamalan menar allvar med denna sörjiga blandning av scientologikärlek, hybris, fula specialeffekter och nepotism. Eftersom alla inblandade i filmen verkar oförmögna att skratta åt sig själva så tillåt mig att ge dem ett rungande Nelsonianskt HAHA.

Jorden har blivit obeboelig och människorna har flyttat till en planet som de inte var välkomna till. Några rymdvarelser, som vi aldrig får se eller veta något om, släpper lös lite blinda rymdmonster som kan känna rädsla och gillar att slakta människor. Lyckligtvis så kan Will Smiths scientologiinspirerade rollfigur och hans militärpolare döda monstren genom att inte känna rädsla och därmed vara osynliga för monstren. HAHA.

Olyckligtvis så kan militärfjantarna inte mäta sig med rymdmumbojumbo som försätter ett skepp, på väg att träna kadetter att inte vara rädda för ett infångat rymdmonster, mitt i en asteroidstorm. Oh well, skeppet kraschar på jorden och alla dör. Nej just det, tyvärr råkar Smithsarna och monstret vara de enda som klarar sig med livet i behåll. Tyvärr kan de inte längre riktigt andas där på grund av allt gift i luften. Konstigt nog har alla andra däggdjursarter inga problem med det utan lever och frodas. För att göra det hela lite pikantare så berättar Smith Senior att ”alla arter på denna planet har utvecklats till att vilja döda oss”. HAHA.

Ja, ni hör ju själva hur infernaliskt dumt det låter. Manuset, baserat på en ”original”-idé av Will Smith är så fullt av überlöjliga idéer och halvbakad pseudo-filosofi att all ”suspension of disbelief” i världen inte räcker till för att ta det på något som helst allvar. Shyamalans regi är intetsägande och lat, kanske har han också, precis som merparten av resten av världen, gett upp hoppet på att han någonsin kommer att göra en bra film igen. Men det allra värsta med filmen är skådespeleriet, Will och Jaden Smiths insatser gör att man önskar att man hade en sådan där spypåse som brukar finnas på flygplan. Det enda jag kan belöna After Earth med är ett ekande och nedlåtande HAHA.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...