Kinnaman bra film nej

Johan Falk – Kodnamn Lisa / SF Bio
Premiär 15 mars 2013

Som dedikerad recensent och, uppenbarligen, själ(v)plågare så tog jag mig an att, på mindre än en vecka, se alla Johan Falk-filmer (jag har aldrig haft i uppdrag att skriva om en JF-film tidigare) som research för denna recension. Jag kan därför med glädje meddela er att Johan Falk – Kodnamn Lisa är den bästa filmen i serien, något som tyvärr inte säger så mycket då de andra ”filmerna” är riktigt dåliga.

Jag sätter ovan ”filmerna” inom citationstecken eftersom man snarare skulle kunna kalla de senaste sviterna av Johan Falk-filmer för en tv-serie. Detta eftersom de på många sätt är just en tv-serie som går på tv 4, en serie med långfilmslånga avsnitt. Detta är säsongsavslutningen på säsong två som, i likhet med strategin för andra kriminalserier, poppar upp på svenska biografer innan den går på tv. I Tyskland har den dock redan visats på tv, som en del av tv-serien.

Det bästa med Johan Falk – Kodnamn Lisa är Joel Kinnaman och hans rollfigur Frank Wagner, som också är den intressantaste karaktären i hela filmserien. I denna film sätts han i fokus och vi får en upplösning, hur det slutar ”spoilar” jag inte, på den handlingstråd som har löpt genom hela serien. Filmen fungerar inte särskilt bra för sig själv, den lilla emotionella kraft den besitter går förlorad om man inte har sett resten av filmserien

Regin är tråkig och oinspirerad och manuset är inte det bästa. Filmen och filmserien är full av tröga rollfigurer som gör dumma val (det är kul att folk brukar försvara Falks manus med att ”de är i alla fall bättre än de de andra svenska polisserierna”, som att det skulle vara något att applådera för). Att flera rollfigurer är baserade på verkliga personer ger filmen (och serien) viss tyngd (en av filmens intressantaste sekvenser är när vi i slutet får höra från en riktig informatör), vilken tyvärr motarbetas av det bristfälliga filmhantverket.

Rollfiguren Falk fungerar varken som hjälte eller antihjälte och jag har svårt att se vilka som skulle sympatisera med hans burdusa stil och macholutande ”skit i reglerna, jag vet bäst”-attityd. Det hjälper inte heller att Jakob Eklund är lika mossigt butter och slappt uttryckslös som vanligt. Och då har vi inte ens nämnt Mikael Tornving, som inte kan skådespela.

Fans av serien om Johan Falk kommer att lapa upp denna avslutande del. Som säsongsavslutning på en dålig serie så skiner Johan Falk – Kodnamn Lisa (vad jag har hört så kommer det även en tredje säsong där det kommer att berättas ”något helt annorlunda”). Som fristående biofilm fungerar den inte alls.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...