Till helgen rullar Malmöfestivalen igång, och det är alltjämt en manlig övervikt bland artisterna – även om den är mindre i år än ifjol. Konstpretton har träffat Amanda Lindholm, en av initiativtagarna till bloggen Jämställd festival, som håller koll på könsfördelningen på landets festivalscener.

För många Malmöiter är Ladyfest – som också ägnar sig åt att räkna på den kvinnliga representationen på scen – ett bekant namn, och jamstalldfestival.se gör även de mer än att räkna:
− Vi hoppas kunna ha ett samarbete med Ladyfest, säger Amanda. Men vi vill också göra Jämställd festival till mer av ett diskussionsforum där alla kan delta. Vi försöker uppnå detta genom att utöver att publicera relevant statistik även intervjua arrangörer och artister. Målet är att kunna föra en schysst och konstruktiv debatt, inte att hänga ut folk.

Amanda Lindholm har själv sett den stundtals skeva könsfördelningen på nära håll, då hon har uppträtt med både musik, spoken word och stand-up. Den statistik som hittills tagits fram understryker också det de flesta av oss har anat, men projektet har också lett till positiva upptäckter.
− När vi började med Jämställd festival trodde jag kanske att många arrangörer var naiva och struntade i könsfördelningen, men de flesta vi har pratat med har varit vänliga och ödmjuka, och verkar uppriktigt intresserade av att förbättras.

Men om reaktionerna från arrangörshåll har varit positiva så har det inte varit lika glatt på bloggen. Jämställd festival har redan hunnit få sin beskärda del av det som drabbar de flesta kvinnor som vågar yttra sig offentligt om något som luktar feminism: den aggressiva nätmisogynin.
− Det dröjde två dagar innan vi fick de första kommentarerna om att vi var arga och äckliga feministhoror som har fått för lite kuk. Jag hade förstås hört hur det kunde vara, men hoppades ändå att det inte skulle vara så illa. Att det blir en del ganska gnällig respons på själva innehållet är okej men det är läskigt hur mycket irrationell respons vi får. Det är jobbigt att sådana människor finns, och det pratas inte så mycket om sådant som det borde.

Bland de större festivaler som har undersökts är det än så länge bara Urkult och Music & Arts som har avvikit från den mansdominerade linjen. På Malmöfestivalen är det enligt Jämställd festivals uträkning 18 % kvinnliga akter när samtliga festivalens tält och scener slås ihop. En nedslående siffra, men det verkar finnas hopp.
− Vi har pratat med Karin Karlsson (projektledare för Malmöfestivalen) och Hanna Gedin, som är kommunalråd med beredningsansvar för jämställdhet och fritid. De jobbar hårt med detta, och vi ska också komma ihåg att det är många scener som inte bokas av festivalen själva. Vad gäller de två största scenerna är det enligt festivalens räkning 37 % kvinnliga akter jämfört med fjolårets 33 %. De pekar också på att festivalen har 700 programpunkter och att förändring tar tid – samt att barn- och ungdomsscenerna ligger väldigt nära 50/50, vilket de ser som väldigt viktigt.

Medvetenhet finns alltså, och förhoppningsvis kan jamstalldfestival.se vara ett av många initiativ som ger fortsatt fokus på jämställdheten på landets scener,
− Målet är att vi ska ha en aktiv blogg, även om det kanske blir mindre under vinterhalvåret, när festivalsäsongen är över. Just nu är vi bara två personer som driver det här men vi hoppas kunna arbeta i större skala nästa år. Än så länge har bloggen blivit vad jag hoppades att den skulle bli.

Jämställd festivals granskning av Malmöfestivalen kan ni ta del av på jamstalldfestival.se.

Fredrik Lundgren


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...