På lördag är det releasefest på Babel för Teater Papillons filmblogg EX-IT. Konstpretton intervjuar regissören Annamia Olvmyr.

Vilka är ni och vad vill ni åstadkomma?
– Vi heter Teater Papillon och har funnits i Malmö i snart 4 år. Vi gör det vi känner för, har fantastiskt kul och arbetar intensivt.
– Vårt mål med EX-IT är att få en nära kontakt med publiken. I andra produktioner har vi stängt in oss i en blackbox och mött solljuset ett halvår senare. Här får vi snabbt en personlig relation till alla anonyma insändare och folk vi träffar. Det är en himla speciell känsla som vi vill att alla ska få dela med oss via bloggen. Vi hoppas även att det blir diskussioner på bloggen kring brevfilmerna, breven och citaten som publiceras. Vi vill höra vad alla känner, tycker och tänker. Därför är ett bloggforum perfekt för oss!

Hur kom ni på idén med brevfilmer à la Bullen?
– Jag satt på ett fik med en vän och pratade om gamla ex-relationer. Minnen som man gråtit floder över men nu kunde skratta åt. Det fanns något komiskt, sorgligt och bisarrt i vårt samtal. Därefter körde jag konceptutveckling för hela slanten. Hur gör man film effektivt? Och hur får vi ett nära möte med publiken? En släng av förälskelse i nostalgi gjorde att det blev EX-IT.

Hur har projektet gått? Vad har varit lätt och vad har varit svårt?
– Vi har ju våra regler: max 2 timmars inspelning, 2 timmars klipp och 2 timmars ljudläggning. I början var det svårt att lämna materialet efter 2 timmar och älska misstagen. Men nu är det befriande! Det uppkommer en kärlek till det opretentiösa och enkla som nuet ger.
– Men det svåraste är ändå tiden, eftersom alla i Papillon har heltidsstudier eller jobb. Det krävs en hel del planering för att få ihop allt inför filminspelningarna med locations, manus, skådespelare, foto, ljud, statister och kostym. Att planera allt tar längre tid än att faktiskt framställa brevfilmen.
– Det lättaste är att ha roligt och vara avslappnade tillsammans. Det behövs, eftersom vi stundtals gör väldigt intima scener och arbetar intensivt tillsammans.
Vad kan man förvänta sig från releasefesten?
– En skön mingelkväll med fokus på ex-love. Vi kommer visa tre brevfilmer, stand up med fokus på kärlek och så kan man skriva in historier till oss på plats. Det blir helt enkelt en härlig afton som tillägnas allas våra ex! När releasefesten är slut fortsätter kvällen med sommardans till Mash Up International på Babel, hela kvällen ingår i EX-IT-biljetten.

Hur ser framtiden ut för projektet?
– Bloggens puls fortsätter slå beroende på flödet av historier vi får in. Utan publiken finns vi inte, vi hoppas givetvis att det ska fortsätta till hösten och vintern. På Malmöfestivalen kommer vi befinna oss på Palladium. Där kommer vi inreda ett mysigt vardagsrum där man kan se brevfilmerna, skriva och prata med oss.

Om du skulle få välja fem filmer man ska se som uppladdning för releasefesten vilka skulle det vara?
500 days of summer – Marc Webb
Vicky Cristina Barcelona – Woody Allen
A Complete History of my Sexual Failures – Christ Waitt
Paper heart – Nicholas Jasenovec
Knocked up - Judd Apatow

Vad är soundtracket till ert filmskapande?
Rhye – ”Open”
Mistery Jets – ”Young love”
Lilla sällskapet – ”Morgonen efter”
Nouvelle Vauge – ”Too drunk to fuck”
Rihanna – ”Cockiness”

Vad har ni för tips till unga filmskapare i Malmö och Skåne?
Tryck på gasen och kör! Det viktigaste är att våga göra misstag.

Länk till releasefesten här.
Länk till EX-IT här.

Martin Memet Könick


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...