Grafiskt: Ina Hydbom.

Ladyfest Malmö är överallt! Den 8-9 juni har de festival på Moriska Paviljongen, då det blir panelsamtal, klubb, konserter med mera. Konstpretton fick en pratstund med Ladyfest som tipsar om feministisk populärkultur, förklarar Räkna-projektet och avslöjar sina framtidsplaner.

Hur startade Ladyfest Malmö? Hur har det gått sedan starten? Har föreningen utvecklats i någon viss riktning?
– Det var något som lite löst talats om och peppats inför ett tag. Till en början mellan Emma, Carin, Emelie och Tereza som fortfarande är med i arrangörsgruppen. Det var helt enkelt dags att återuppliva konceptet i Malmö. En dag kändes det som att tiden passade eller kanske inte alls passade, men ett facebookevent om ett uppstartsmöte blev i alla fall gjort och spreds med cybervinden.

Det här var hösten 2010. Mötet blev lyckat, många var intresserade av på att vara med i den nya versionen av den ideella föreningen Ladyfest Malmö. Utifrån det har Ladyfest Malmö sedan sakta formats till den grupp den är idag. Härliga peeps som var med från början har lämnat och nya har tillkommit, men systerskapet har bestått.

Det har inte alltid varit självklart vilken väg vi skulle ta härnäst. Det första målet gruppen hade var att genomföra en festival, vilken ägde rum i april 2011. Ladyfest Malmö startades för att vara med och påverka hur Malmös (Sveriges – världens!) kulturscen ser ut. Rent praktiskt genom att själva arrangera olika kulturevent. Hittills har vi främst hållit till på konsert- och klubbscenen. Därför blev det en naturlig utveckling att vi sommaren 2011 började undersöka hur bokningar på Sveriges festivalscener såg ut genom att räkna antalet manliga/kvinnliga bokade akter.

Utifrån denna räkning bestämde vi oss för att vi även på hösten ville undersöka hur det såg ut på musikscenen. Men nu lokalt i Malmö. Vi ville se hur fördelningen såg ut på Malmös största scener, och se om våra teorier om att fler män bokades stämde. Vi ville se om vi behövdes och var vi behövdes. Inte för att peka ut, utan för att skapa diskussionsunderlag och föra en dialog. Helt enkelt skapa förändring. För det är ju så att de musiker som står på scenerna blir våra förebilder, är det endast män som står på scenen är det denna bild som förmedlas till oss som betraktar.

Utifrån detta påbörjade vi Räkna-projektet.

Berätta om Räkna-projektet. Vad är syftet och har ni fått bra respons? Har de olika aktörerna tagit till sig statistiken och försökt förändra? Hur länge ska ni fortsätta med att räkna?
– Räkna-projektet startade vi alltså hösten 2011. November 2011 är den första räknade månaden. Ladyfest Malmö räknar är alltså precis vad namnet säger: Ett projekt där vi räknat könsfördelningen på musikscenen för att svart på vitt presentera hur det ser ut i Malmö.

Vi har tittat närmare på sex populärkulturella platser i Malmö som alla har en scen där musiker kan framträda. Platserna har valts utifrån att det är stora scener i Malmö där många konserter anordnas. Ladyfest Malmö har dessutom själva verkat på många av platserna.

Hittills under detta projekt har vi endast räknat musikframträdanden på scen, alltså personer som står på scenen och sjunger och/eller spelar ett instrument. Hittills har mindre än 20 % av de bokade akterna på de sex platser vi räknat varit kvinnor. Förstår vi alla att detta inte har med kvalitet att göra utan mycket tydligt visar på hur ofantligt ojämställd musikscenen på dessa scener är? För att det finns en skev syn på vad kvinnliga musiker är, i förhållande till sina manliga gelikar.

I framtiden hoppas vi även kunna undersöka andra delar, så som t.ex. djs, bokningsbolag, upphovsmakare samt andra kulturyttringar. Vi kommer i alla fall att fortsätta räkna. För vi har ju sett att det behövs. Tidigt i projektet trodde vi hela tiden att vi gjorde något fel. Vi har dubbelräknat, undersökt, men nej. Det är så här illa det ser ut.

Vi vet att de flesta av aktörerna (och även andra) har tagit till sig av statistiken. Men denna undersökning är som sagt inte för att peka finger på just de utvalda scenerna. Vi vill skapa ett diskussionsunderlag och föra en dialog om hur detta kan förändras. Peka på de strukturer som är fel i samhället.

Vi vet ju även att det finns initiativ och klubbar som gör något bra utifrån ett jämställdhetsperspektiv på en mer individuell nivå. Så även om siffrorna är mörka finns det ju en stark önskan hos många individer om en mer jämställd kulturscen på dessa platser. Både Klubb Utopin, som huserar på Moriska Paviljongen, samt På Jam, som bor på Inkonst, är t.ex. klubbar med en tydlig vilja att jobba för en mer jämställd kulturscen. Dessutom drar de mycket folk och är uppskattade på platserna där de huserar.

På vår festival Ladyfest 2012 den 8–9 juni på Moriska Paviljongen anordnar vi bl.a. en paneldebatt där vi hoppas att så många som möjligt kommer och deltar. Självklart hoppas vi Malmös bästa bokare vill komma och dela med sig av sina upplevelser, åsikter, svårigheter och tankar.

Har ni några idéer om hur man som enskild individ kan göra skillnad för att göra samhället mer jämlikt? Prata, agera, reagera?
– Aldrig nöja sig. Alltid ifrågasätta. Rannsaka dig själv – vad gör du av gammal vana som påverkar och är påverkat av de strukturer som finns i samhället idag. Kan du försöka göra något annorlunda? Och ni män, kom ihåg att det är lättare att ge plats än att ta plats. Vi tjänar alla på ett jämställt och jämlikt samhälle. Börja använda ordet ’hen’ för fan!

Om man ska konsumera populärkultur, vad är era bästa feministiska film-, musik-, magasin- och litteraturtips?
FILM:
Gör The Bechdel test när du tittar på en film. Det är ett ganska enkelt test för att mäta närvaron av kvinnor i filmen. För att klara testet måste det finnas minst två kvinnor (namngivna)… som pratar med varandra… om något annat än en man.
Kolla även in filmfasta.se som tipsar om massor av bra filmer av kvinnliga regissörer.

MUSIK:
Ladyfest2012 är bra skit, Femtastic är ett boknings- och produktionsbolag som verkar för organisering av kvinnliga aktörer i musik- och kulturbranschen: femtastic.se.

MAGASIN:
Ottar (ottar.se),
Feministisk Perspektiv (feministisktperspektiv.se),
FUL (tidsskriftenful.se),
Bend Over Magazine (bendovermagazine.com),
Feminist Frequency – Coversations with Pop Culture (feministfrequency.com)
Tom Tom Magazine – About female drummers (tomtommag.com)

LITTERATUR:
Biografin ”Ottar och kärleken” om Elise-Ottar Jensen rekommenderas.
”Hetero” av Sandra Dahlén som skriver om kön, makt och sexualitet med fokus på heterosexualiteten som norm, något som hör till ovanligheterna.
”DO THE RIGHT THING” – en handbok från Malmö fria kvinnouniversitet på pdf: studio-sm.se
Sveriges första barnbok med könsneutrala pronomen. ”Kivi och Monsterhund” (Olika Förlag). Jesper Lundqvist är författaren och illustratör är Bettina Johansson.
Och såklart allt av Liv Strömquist!

Hur fick ni idén att anordna en Ladyfestival på Moriskan?
– Som sagt, förra året arrangerade vi en festival, då på Palladium och Inkonst. I år ville vi göra en till! Moriska Paviljongen är en fantastisk lokal med olika rum och olika scener vilket vi tycker passar perfekt till det vi ska göra på festivalen Ladyfest 2012. Fantastiskt var även att Moriska Paviljongen var peppade på vår plan om festivalen.

Den 8–9 juni äger den rum och band som t.ex. Vulkano (med medlemmar från f.d. Those Dancing Days), Klas Ingelaz, Lissi Dancefloor Disaster, Lovisa Negga, Alice B spelar. DJ’s låter dig tokdansa till bästa musiken. Bland annat kommer Malmöprofiler som Cecilia Nordlund & Josefin Johansson att vara med i det fantastiska DJ-maratonet. Den magiska sångsagan ”En ovanligt vanlig dag” med Sara och Line från Banditteatern spelas för både stora och små. Dessutom blir det paneldebatt, humor, föreläsning, bokbord, ljusinstallation, CCR Rollerdisco, filmvisningar och mycket mer! Kolla in vår hemsida för all info om festivalen –> Ladyfest.se/festival.

Hur ser Ladyfests framtidsplaner ut?
– Att ta över världen! Bit by bit… Nä, men efter festivalen arrangerar vi bland annat konserter och klubbkvällar på Debaser här i Malmö. Då spelar bästa banden som alla har minst 50% kvinns på scenen (som vanligt på våra arr). Är så sjukt peppade på de bokningar som redan är bokade. AHHH, hela världen borde vara där!

Vi har även andra planer som vi inte riktigt vill avslöja än, men de kommer! Och som sagt, vi fortsätter även att räkna, vare sig ni vill eller inte!

Konstpretton önskar Ladyfest Malmö lycka till på festivalen!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...