Foto: Alex Tenghamn.

Avatarvaro – Unga Tur och Interacting Arts / Inkonst
15–17 maj 2012

Avatarvaro är en interaktiv teaterupplevelse utan vare sig skådespelare eller publik. Deltagarna skapar föreställningen genom att interagera med varandra och rummet. Det här är en upplevelse jag varmt rekommenderar. Ansvarsfrihet från sina egna handlingar, om så bara för en timme, är mäktigare än man kan tro.

Vi som ska delta i kvällens spel blir indelade i mindre grupper. Vi står utanför ett rum och väntar på att det ska börja. Jag känner mig pirrig. Stämningen är lite spänd, de flesta tittar i golvet eller in i en vägg. Alla är måna om sin integritet och ingen söker kontakt med någon annan. Sådär svenskt som det brukar vara, vi kunde lika gärna stå i en hiss.

Men atmosfären förändras på ett ögonblick. Vi blir tilldelade varsitt par hörlurar. Jag får höra rösten som kommer att leda oss genom spelet och avatartillvaron. Hela gruppen omfamnar snabbt Avatarrollen och i nästa stund står jag och ser intensivt in i ögonen på en annan Avatar*.

Det kan låta läskigt och till och med lite obehagligt att sätta band på sina egna impulser och bli styrd av en yttre makt. Du styrs av en röst du inte kan koppla till en kropp eller ifrågasätta utan förväntas blint lyda. Men det är inte obehagligt. Till en början är det känslan av spänning som styr, vad ska jag göra härnäst? Men efter ett tag kommer jag in i ett flöde. Jag tömmer mig, slutar analysera eller reflektera över vad jag gör eller vad som är tanken bakom det. Jag njuter av att bara vara och slippa ta konsekvenserna för mitt handlande.

Avatarerna repeterar sina handlingar. Det blir likadana handlingsmönster oavsett vilka avatarer som interagerar. Men skiljer det sig egentligen så mycket från verkligheten, där vi, om man frågar de flesta, handlar som vi vill. Vi repeterar handlingar, vissa i flera generationer. Vi skapar normer, ramar och mönster för tillvaron. Det kallas att socialiseras, att bli människa. Vad är då skillnaden mellan en människa och en avatar?

Mina känslor är motstridiga. Det är skönt att släppa taget samtidigt som jag ju är mer bunden än någonsin. Den fria viljan och valfriheten är högsta valuta idag. Men har vi inte i själva verket blivit valfrihetens fångar? Den fria viljan har bitit oss i baken och nu står vi här och försöker förvalta vår frihet samtidigt som vi har en massa förskrivna manus att följa. Det är synd om människorna, som Strindberg skulle säga.

Med Avatarvaro bjuder Unga Tur och Interacting Arts på möjligheten att träda in i det okända tillsammans. En timmes trygg sårbarhet som fick mig att ställa frågan vem som har makten över mitt liv.

*Avatar: Kropp som fråntas sin egen handlingsfrihet genom att bli styrd av en yttre kraft.

Johanna Dikert


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...