Foto: Fredrik Lundgren.

För ganska exakt ett år sedan träffade Konstpretton filmaren Ninja Thyberg för en intervju. Inför Konstprettons retrospektiv med regissören på Inkonst den 7 maj stämde vi ny träff med Ninja för att kolla läget.

Vad har du haft för dig sen sist?
− Jag har gått en manusutbildning på Broby grafiska och skrivit en B-uppsats i genusvetenskap om pornografi. Jag har också varit produktionsledare för en examensfilm på Filmhögskolan, samt varit med i Film i Skånes och Film i Västs talangsatsning F-starter. Vidare håller jag på med ett samarbete med Way Creative (som bl.a. producerar årets julkalender), och så har jag för SR gjort en radioteaterversion av min film Afro.

Vid förra intervjun höll du på med planeringen av Afro. Hur tycker du att filmen blev?
− Jag är väldigt nöjd med den, kanske mer nöjd än med någon annan film jag har gjort. Jag tycker förvisso att Våt fungerar som helhet, men det är å andra sidan en väldigt kort film. Jag tampades länge med Afro, och till slut lämnade jag över klippningen till Patrik Forsell, som verkligen lyckades ”ta fram” det jag ville ha ut av filmen. Jag har också fått väldigt positiv respons på filmen, så det känns bra.

Vid årets Pixel-festival i Lund vann Ninja det nyinstiftade priset New Talent Award, som består av totalt 300 000 kronor i produktionsstöd. Ninja fanns också på plats på festivalen i egenskap av jurymedlem.

Hur var det att sitta i juryn?
– Det var kul att se så mycket bra film, och peppande att upptäcka hur mycket bra saker som faktiskt görs. Sedan tycker jag egentligen inte att det går att tävla i film – när man ställer filmer mot varandra kan det bli som att säga att de som inte belönas inte är lika värdefulla, och så måste ju inte vara fallet.

Du har ett nytt filmprojekt på gång i sommar, kan du berätta lite om det?− Det är en kortfilm som går under arbetsnamnet ”Skavsår” och som handlar om mellanmänskliga relationer vid en porrfilmsinspelning. Jag jobbar fortfarande med manuset, så i nuläget vet jag inte riktigt var det kommer att landa.

7 maj är det som sagt dags för en retrospektiv på Inkonst. Utöver redan nämnda Afro och Våt så kommer även Vi två, Egalias High School, Mamma pappa barn och R.o.V att visas.

Vad har du för tankar inför retrospektiven?
- Det känns jättekul men också lite konstigt med en sådan fokusering på min person. Jag tycker att det är ganska svårt att hantera ”framgång”. Inte för att jag har haft jättestora framgångar, men jag har ändå fått en del uppmärksamhet på sistone. Men ja, förhoppningsvis kan retrospektiven bli en boost för självförtroendet.

Fredrik Lundgren


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...