Foto: Jon Rinneby

Dalaplan / Inkonst
13 mars 2012

Det är en liten skara musikentusiaster som har samlats kring Inkonsts lilla scen denna tisdagkväll på Möllan. Ändå har kvällens konsert med Malmöbandet Dalaplan blivit flyttad från Volym till den något rymligare lokalen.

För visst är det bara bra att det finns plats när bandet drar igång, med sångaren Niklas Svensson i spetsen. Det tas i från tårna redan från start och svetten börjar rinna efter första låten.

Dalaplan låter lite som ett Wilmer X i modern tappning. Eller som att The Sonics blivit dubbade på malmöitiska. Välj själv, svängigt och hjärtligt är det i alla fall. Tempot och temperaturen stiger ytterligare under kvällens tredje låt ”Kula i huvet”. Bandets otroliga energi smittas av och den inre rebellen inom mig väcks till liv.

Publiken tänder till under ”Halt & lytt” i vilken Niklas fått utlopp för sin hypokondriska sida. Detta blir även en av kvällens höjdpunkter då publiken till och med ber om att få lyssna på den ytterligare en gång som extranummer.

Under ”Vill du ha mig?” uppstår en allsångskänsla och det märks att Dalaplan är där för publikens skull. De gör sitt yttersta för att få igång oss och om det hade varit lördag istället för tisdag hade vi kanske rockat loss lika mycket som bandet. Tyvärr lyckas publiken och bandet inte mötas på samma nivå, men det finns stor chans till att ta igen detta då de har releasefest för sin nya EP på KB i april.

Givetvis betas ”nationalsången” ”Dalaplan” av och jag tror att alla i publiken känner någon slags stolthet över att bo i Malmö under denna låten. Niklas hyllar själv staden och alla eldsjälar som finns i den avslutande ”Feber”. Malmö är så mycket mer än våld och elände. Detta har Dalaplan visat under kvällens konsert som faktiskt varit lite som Malmö själv. Skitig och ful men med mycket karaktär och värme.

Caroline Wall


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...