KONST: MALMÖ
How I met you / Galleri Gordon
Malmö Gallerinatt, 22 september 2011

Det är Malmö Gallerinatt och stadens gallerier slår upp sina dörrar och bjuder in nattens gäster till kulturella upplevelser i septembermörkret.

Galleri Gordon är en av dessa och har denna afton vernissage för sin nya utställning How I met you. Galleri Gordon är ett konstnärskollektiv som dagen till ära även firar ettårsjubileum. De arbetar ideellt med målet att främja unga och oetablerade konstnärer, både de inom kollektivet och utomstående konstnärer. Det är ett upplyftande och välbehövt initiativ och kollektivet håller sig inte till en specifik nisch utan förespråkar bredd och mångfald i det konstnärliga uttrycket. I detta projekt har alla sju för första gången arbetat tillsammans.

Under fyra veckor har kollektivet skapat en platsspecifik installation till gallerinatten. Det första man slås av när man kliver in är en doft av nyklippt gräs, något som blir en stor kontrast mot Nobelvägens mindre väldoftande avgaser. Lokalen är fylld av björkar, golvet är täckt av grönt gräs och det känns som att stiga in i en konstig miniatyrskog. Det är inte heller den typiska utställningslokalen – den här är byggd mer som en labyrint.

Installationen fortsätter sedan ner i en mystisk källare. Där väntar en bisarr syn – en stor mosstäckt bumling som verkar sväva i luften. Vid första blick tror jag att det är ett gigantiskt hologram, då den stora mossvarelsen rör sig hackigt och verkar vibrera. Verket hålls fast av ett tunt rep som verkar alldeles för skört för att hålla uppe hela dess tyngd. Därför står vi på håll, tillsammans med resten av de minglande besökarna, och betraktar denna uppenbarelse som om det vore en slags helig skogsgud. Det är minst sagt en märklig upplevelse.

Med How I met you hoppas Galleri Gordon att de ska lyckas sudda ut gränserna mellan plats, verk och verklighet och öppna upp betraktarens ögon. De vill frångå den ”vita boxen”, och på så sätt skilja sig från det homogena utställningsrummet, genom att ta organiska material från skog och natur in i utställningsrummet.

Något de lyckas mycket väl med. När man vandrar mellan björkarna och går på gräset befinner man sig mitt i verket, men när man går ner till den svävande mosskreationen i källaren så är man genast skiljd från konsten igen. Då betraktar man återigen konst på håll. Det är en lek med hur vi förväntas bete oss i ett utställningsrum och vilka outtalade gränser som existerar. Skogstemat ger installationen en känsla av romantik och mysticism, särskilt källardelen för tankarna till en John Bauer-skog där man inte kan säga om naturen är ond eller god.

Galleri Gordon känns som en frisk fläkt med en spännande framtid och om man missade vernissagen på gallerinatten finns det fler tillfällen att uppleva How I met you: 1, 3 och 5 oktober.

Sofia Nilsson


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...