INTERVJU: MUSIK
Dalaplan

Dalaplan i Malmö är ett sunkigt och trist område. Där finns inte mycket att hämta – det är en plats som många hört talas om men inte riktigt vet varför den existerar. Dock har den potential att bli något mer. Något större och mer levande. Likaså har ett av denna stadens bästa garagerockband Dalaplan möjlighet att växa.

När jag träffar de äkta makarna Niklas Svensson (sångare, gitarrist) och Jenny Neikell (basist) en regnig eftermiddag på Möllevångstorget känner jag av deras energi och entusiasm. De brinner för musiken och vill inte kategoriseras i den nya malmöscenen som har uppstått.

– Vi hade låtit exakt likadant tio år bakåt i tiden som tio år framåt i tiden. Vi vill inte hamna i ett fack utan vi kör vår egen grej, säger Niklas.

Hur började det hela?
– Vi har båda hållit på länge med musiken i olika konstellationer som fungerat mer eller mindre bra. Dalaplan bildades sommaren 2009 med en uttalad idé om att göra något enkelt. Vi ville att det skulle vara rakt, kort och skitigt. Och dessutom lätt att samla alla medlemmar. Idag har vi en klassisk banduppsättning på två gitarrer, en bas och trummor. Det som vi har extra är en orgel, en riktigt sunkig en, för att få till det klassiska 60-talssoundet, säger Niklas.

Så är det 60-talet som är er främsta inspirationskälla?
– Självklart inspireras vi mycket av sextiotalets garagerock, såsom The Sonics och MC5, men även av punk, säger Jenny. Det är viktigt för oss att musiken svänger. Vi känner oftast direkt när vi repar om musiken ”känns Dalaplan” eller ej. Visst tog det tid att hitta formen för vår musik, men nu är vi hemma med vårt sound. Vi spelade in vår skiva, som släpptes i våras, live i replokalen på Dalaplan. Hellre att vi spelar någon ton fel än att det blir helt perfekt och tråkigt.

Är det ert motto när ni spelar live också?
– Definitivt, vi drar hellre ett galet armriff och missar en ton än att vi står stilla på scenen. På våra spelningar gör vi allt för publiken, oavsett om vi spelar för 5 eller 200 personer ska det vara värt att se oss. Vi har roligt när vi spelar och visar det. Vår publik ska känna likadant, säger Jenny.

Vem är er publik? Vilka lyssnar på er?
– Vår målgrupp är alltifrån gubbar till treåringar som diggar med till Kula i huvudet. Det är svårt att säga, vi utesluter inga människor från vår musik, vi vill bara att det ska svänga.

Beskriv er musik med tre ord!
– Skitigt, skevt, älskvärt.

Hur mycket pretto är ni då?
– Man skulle kunna säga att vi är opretentiösa men ambitiösa, säger Niklas. Vi går in helhjärtat för musiken och vill att det ska vara roligt, tillägger Jenny. Vi är lite som hundar – glada, lojala och inte alltför svåra.

Hur ser framtiden ut?
– Under sommaren spelar vi runt om i Skåne (se myspace.com/dalaplanrock reds. anm) på lite mindre ställen och i Malmö nu på måndagen den 11 juli på Far i Hatten. Sen släpper vi en EP i november, med releasefest på Debaser. Det ser vi fram emot oerhört, det kommer bli grymt. Dalaplan gör sig bäst på klubbspelningar, då ger vi allt, instämmer både Jenny och Niklas.

Jag tror dem. Missa inte den energiska showen på malmöitiska ikväll. Skitigt med potential!

________________________

Dalaplan
Består av: Niklas Svensson (sång, gitarr), Jenny Niekell (bas), Sofie Karlberg (trummor), Johan Åkesson (gitarr), Peter Svensson (orgel)
Aktuellt: Spelar ikväll på Far i Hatten i Malmö
Lyssna här: Myspace
Webben: dalaplan.nu

________________________

Caroline Wall


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...